همانطور که مستحضرید، پروژه P90 به نوعی فیس لیفت خودرو تندر90 بوده که قرار است تا با مشخصات فنی متفاوتی عرضه شود. اما در نشست داخلی سایپا که در هتل المپیک برگزار شد، اسلایدی از خودرو P90 به نمایش درآمده که نشان میدهد نام این خودرو کادیلا انتخاب شده است!
کادیلا (P90)
باتوجه به نامگذاری سایر محصولات سایپا براساس خودروهای قدیمی (آمریکایی) که شامل شاهین و آریا میشوند؛ حال به نظر میرسد که نام کادیلا نیز از کادیلاک برگرفته شده است. البته که با نگاهی به لغتنامه، میتوان فهمید که کادیلا معنیهایی چون بینی، شانس و… میدهد! این محصول گروه خودروسازی سایپا که قرار است تا در پارس خودرو تولید شود، به نوعی رقیب داخلی شاهین خواهد بود؛ این رقیبسازی سایپا تعبیر خوبی نخواهد داشت.
کادیلا (P90)
زمان عرضه این خودرو اواخر دیماه سال آینده اعلام شده است
قرار است تا کادیلا مجهز به موتور ME16 شود. موتور ME16 قرار است تا از بهمنماه سال جاری، در خط مونتاژ جدید و 3 میلیون یورویی هاوسن تولید شود. این موتور 16 سوپاپه تنفس طبیعی که حجمی در حدود 1587 سی سی دارد، توانایی تولید 108 تا 115 اسب بخار، قدرت و 147 تا 148 نیوتن متر، گشتاور را خواهد داشت. موتور مذکور به نوعی براساس نسخه اصلی موتور EC5 ساخته شده و به همین علت، گشتاور بیشتری نسبت به موتور TU5 پلاس ایران خودرو تولید میکند. اینطور که به نظر می.رسد، شرکتهای زیرمجموعه ایران خودرو مسئولیت تامین قطعات ناقص پروژه موتور سایپا را برعهده دارد.
در نمایشگاه تحول صنعت خودرو اعلام شده بود تا موتور پروژه P90 به گیربکس 6 سرعته دستی متصل خواهد شد. گیربکس 6 دندهای که نسخه ارتقاء یافته گیربکس 5 دنده مورد استفاده در شاهین است. اما در این گزارش، گفته شده تا P90 به همان گیربکس 5 سرعته مجهز خواهد شد و خبری از گیربکس 6 سرعته نیست!
براساس اطلاعات ارائه شده در نمایشگاه تحول صنعت خودرو، محصول نهایی و تجاری سازی شده پروژه P90 به ویژگیهایی چون سامانه کنترل پایداری، سیستم کروز کنترل و لیمیت کنترل، سیستم TPMS، سنسورهای نور و باران، مانیتور 7 اینچی مجهز به دوربین عقب، سنسورهای هشدار دهنده موانع در عقب خودرو، رینگ های آلومینیومی، سیستم تهویه نیمه اتوماتیک، تریم داخلی دو رنگ، دی لایت، چراغ ترمز اضطراری، دو ایربگ ایمنی و… مجهز خواهد بود.