در راستای شفافسازی اطلاعات مربوط به معاملات املاک و آمار دقیق سطح قیمت املاک، از سال ۱۳۸۷ بخشنامهای صادر شد که مطابق آن همه معاملات و نقل و انتقالات ملکی بهصورت هوشمند در سامانه معاملات املاک www.iranamlaak.ir ایران املاک ثبت شود. طبق این بخشنامه گرفتن کد رهگیری برای همه قراردادها (اعم از خریدوفروش، رهن و اجاره) توسط مشاوران املاک الزامی شد. طبق ماده ۲۸ قانون نظام امور صنفی، در صورتی که بنگاههای املاک قراردادی را بدون کد رهگیری صادر کنند، متخلف محسوب شده و با آنها برخورد میشود.
همچنین طبق بخشنامه صادره وزارت صنعت، معدن و تجارت در دیماه ۱۳۹۷، تخصیص کد رهگیری در معاملات املاک و مستغلات توسط مشاوران املاک الزامی است. اجباری شدن تخصیص کد رهگیری از سوی بنگاههای املاک در شرایطی است که گفته میشود برخی از مشاوران املاک در تهران نسبت به این اجرای این قانون سر باز میزنند. جالب اینکه یکی از این املاک متخلف در پاسخ به پیگیری خبرنگار ایرناپلاس با تأکید گفت: این قانون دیگر لازمالاجرا نیست و آنها وظیفهای در ارائه این خدمت ندارند.
کد رهگیری همچنان الزامی است
حسام عقبایی نائب رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران، صدور کد رهگیری همانند گذشته را ضروری دانست و تاکید کرد، باید گزارش کسانی که از این قانون استنکاف میکنند، به اتحادیه داده شود.
مصطفی قلیخسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز بر الزامی بودن رعایت این مورد از سوی مشاوران املاک تأکید کرد و به ایرناپلاس گفت: قانون کد رهگیری چیزی نیست که بهراحتی تصویب شده باشد تا به این آسانی هم برداشته شود. این قانون مصوبه هیات دولت را دارد و برای همه الزامی است.
شماره ۷۳۳۴ برای گزارش متخلفان
به گفته خسروی، مشاوران املاکی که قراردادها را بدون ثبت کد رهگیری انجام میدهند، یا جواز ندارند یا تخلف کردند که وبسایت آنها را بستهایم.
وی افزود: بنابراین کسانی که میگویند امکان اخذ و تخصیص کد رهگیری را برای معاملاتشان ندارند، تبانی کرده و امنیت اقتصادی کشور را به خطر انداختهاند و از همین رو در صورت مشاهده دفتر آنها تعطیل خواهد شد.
خسروی گفت: کسانی که با چنین تخلفی برخورد کردند، میتوانند با شماره تلفن ۷۳۳۴ به اتحادیه مشاورین املاک گزارش دهند.