به گزارش خبرگزاری فارس، مشکلات دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا همچنان ادامه دارند و یک روز بعد از اعلام جرم علیه او در پرونده استفاده نادرست از اسناد محرمانه شبکه خبری سی.ان.ان در گزارشی جدید میگوید او در یک فایل صوتی اعتراف کرده که یک سند محرمانه پنتاگون درباره ایران را در اختیار دارد.
ترامپ در یک فایل صوتی که سی.ان.ان میگوید به آن دست یافته گفته است: «به عنوان رئیسجمهور میتوانستم [آن سند را] از حالت محرمانه خارج کنم اما الان نمیتوانم آن کار را انجام بدهم.»
شبکه خبری «سی.ان.ان» میگوید به متن پیادهشده بخشی از جلسهای که ترامپ در ان درباره یک سند محرمانه پنتاگون درباره حمله به ایران صحبت میکند دست یافته است. سی ان ان پیش از این گفته بود که این فایل صوتی در اختیار دادستانهای آمریکایی است.
ترامپ روز سهشنبه گفت در تحقیقات مربوط به نگهداری اسناد محرمانه علیه او اعلام جرم شده است. برخی رسانههای آمریکایی مدعی شدهاند او در هفت مورد متهم شده است.
جزئیات مربوط به کیفرخواست ترامپ علنی نشده بنابراین مشخص نیست که آیا از هفت مورد اتهام هیچ کدام به جلسه سال 2021 که او در آن درباره ایران صحبت میکند مربوط میشود یا خیر.
ترامپ مدعی شده که همه اسنادی که با خودش به فلوریدا آورده از قبل از حالت محرمانه خارج شده بودند. این در حالی است که او در فایل صوتی درباره سندی درباره ایران صحبت میکند که محرمانه بوده و از کاخ سفید خارج شده است.
پیش از این، رسانههای آمریکا گزارش داده بودند دادستانهای فدرال یک صدای ضبطشده از ترامپ دارند که او در آن اذعان میکند یک سند محرمانه پنتاگون با موضوع «حمله احتمالی به ایران» را بعد از ترک کاخ سفید نزد خود نگاه داشته است.
جمعه هفته گذشته وبگاه شبکه خبری سی.ان.ان به نقل از دو منبع آگاه گزارش داده بود وکلای ترامپ اواسط ماه مارس بعد از صدور یک احضاریه فدرال در خصوص همین اسناد نظامی محرمانه برخی اسناد را تحویل دادگاه دادهاند اما نتوانستهاند خود سندی که ترامپ به آن اشاره میکند را پیدا کنند.
این احضاریه اندکی بعد از آن صادر شد که یکی از دستیاران ترامپ مقابل هیئت منصفه یک دادگاه فدرال اقدام به ادای شهادت درباره صدای ضبطشده ترامپ کرد. این صدای ضبطشده مربوط به جلسهای است که جولای ۲۰۲۱ در باشگاه گلف ترامپ در شهر «بردمینستر» در ایالت «نیوجرسی» ضبط شده است.
در این صدای ضبطشده ترامپ اذعان میکند یک سند محرمانه پنتاگون که موضوع آن حمله احتمالی به ایران است را در اختیار دارد.
منابع آگاه به سی.ان.ان گفتهاند دادستانها گفتهاند خواستار دستیابی به تمامی اسناد و مطالبِ مربوط به «مارک میلی»، رئیس وقت ستاد مشترک ارتش آمریکا و ایران اعم از نقشههای نظامی و برنامههای حمله هستند.
یک منبع دیگر گفته احضاریهای مشابه برای دستکم یکی دیگر از حاضران در جلسه جولای ۲۰۲۱ در باشگاه گلف ترامپ ارسال شده است.
منابع میگویند دادستانها بعد از صدور آن احضاریه به روشنی به وکلای ترامپ گفتهاند که خواستار دستیابی به سند مورد اشاره ترامپ در آن صدای ضبطشده و همچنین هر سند دیگری هستند که حاوی اطلاعات محرمانهاند و ممکن است هنوز در اختیار ترامپ باشند.
اینکه تیم ترامپ قادر به پیدا کردن سند محرمانه مذکور نیست نشاندهنده چالشهایی است که مسئولان آمریکا برای بازیابی اطلاعات محرمانهای که ترامپ بعد از به پایان رسیدن دوران ریاستجمهوریاش از کاخ سفید خارج کرده با آن مواجه هستند.
در این مدت که وزارت دادگستری مشغول تحقیقات درباره اسناد خارجشده توسط ترامپ بوده دادستانها درباره اینکه او تمامی اسناد را بازگردانده ابراز تردیده کردهاند.
در جریان تحقیقاتی که در سال ۲۰۲۲ میلادی در خصوص این پرونده صورت گرفت دولت فدرال آمریکا موفق به بازپسگیری دهها سند با نشان محرمانه از ترامپ در نقاط مختلف شد.
سال گذشته دفتر دادستان ویژه به یک قاضی فدرال شکایت کرده بود که حتی بعد از آنکه افبیآی اقدام به تفتیش منزل ترامپ در مار-آ-لاگو کرده نمیتوانند از تحویل تمامی اسناد محرمانه توسط او اطمینان داشته باشند.
این مناقشه در آن زمان به برگزاری چند جلسه دادگاه غیرعلنی ختم شد که در جریان آن، دادستانها تلاش کردند ترامپ را به اهانت به دادگاه متهم کنند اما قاضی این اتهام را به ترامپ وارد ندانست و تیم ترامپ دو نفر را برای جستجوی املاک او استخدام کرد.
هنوز مشخص نیست که آیا دولت فعلی آمریکا رونوشتی از سند مذکور درباره ایران را در اختیار دارد یا خیر. طبق گزارش سی.ان.ان ممکن است این سند داخل بسته حاوی اسناد محرمانهای باشد که وکلای ترامپ سال گذشته تحویل آرشیو ملی دادهاند. وکلای ترامپ گفتهاند که محتوای آن جعبهها که تحویل آرشیو ملی شد را نگاه نکردهاند.
سند محرمانه مربوط به ایران که ترامپ به آن اشاره میکند مربوط به قبل از زمانی است که مارک میلی به عنوان رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا منصوب شد. با وجود این، دادستانهایی که بر روی این پرونده کار میکنند با میلی هم مصاحبه کردهاند.
منابعی که با سیانان مصاحبه کردهاند میگویند هنوز برای آنها روشن نیست که آیا ترامپ در جلسه جولای ۲۰۲۱ سند مذکور را در اختیار داشته یا صرفاً به آن اشاره کرده است.
این صدای ضبطشده -که سی.ان.ان آن را ابتدا گزارش داد- اکنون در دست «جک اسمیت» دادستان ویژه این پرونده است. اسمیت رهبری تحقیقات در این پرونده را بر عهده دارد.
طبق نوشته سیانان، جلسه جولای ۲۰۲۰ اصلیترین موضوعی بوده که اسمیت تمرکزش را در تحقیقات خود بر روی نحوه برخورد ترامپ با اسناد امنیتی روی آن قرار داده.
یکی از دلایل اهمیت این فایل صوتی زیر سوال بردن ادعاهای مکرر ترامپ درباره برخورد صحیح او با این اسناد بوده است. ترامپ بارها ادعا کرده هنگام خروج از قدرت تمامی اسنادی را که با خود برده از حالت محرمانه خارج کرده بود.
ترامپدپنجشنبه گذشته مدعی شد که چیزی درباره جلسه تابستان ۲۰۲۱ نمیداند. او بار دیگر تحقیقات وزارت دادگستری را «ساحرهگیری» خواند و مدعی شد هدف آن دخالت در نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ است.
ترامپ در مصاحبهای با شبکه خبری فاکسنیوز گفت: «من هیچچیز در این باره نمیدانم. من در کسوت رئیسجمهور حق خارج کردن اسناد از حالت محرمانه را دارم.»
دستیاران ترامپ و دو نفر از افراد دخیل در نگارش زندگینامه «مارک میدوز»، رئیس سابق دفتر کارکنان ترامپ نیز از جمله دیگر افرادی بودند که در جلسه بردمینستر با ترامپ حضور داشتند.
سیانان نوشته به نظر میرسد در این زندگینامه هم روایتی از همان جلسه وجود دارد که در آن ترامپ خاطرنشان میکند گزارشی که تایپ آن توسط میلی انجام شده بود حاوی طرحی برای حمله به ایران بود.
احضاریهها کمی بعد از آن صادر شدهاند که یکی از دستیاران ترامپ به نام «مارگو مارتین» که از حاضران آن جلسه بود برای همکاری در تحقیقات اسمیث مقابل هیئت منصفه دادگاه قرار گرفت و درباره آن جلسه مورد سوال قرار گرفت. در همین زمان بود که تیم وکلای ترامپ متوجه شدند که دادستانها آن فایل صوتی را در اختیار دارند.
وزارت دادگستری قبل از حاضر شدن مارتین مقابل هیئت منصفه دادگاه در ماه مارس نسخهای از این فایل صوتی را در اختیار داشت.
منابع مورد استناد سی.ان.ان گفتهاند که وکلای ترامپ بعد از دریافت احضاریه با دستیاران ترامپ صحبت کرده و اقدام به جمعآوری مدارک و اسناد لازمی کردند که در احضاریه خواسته شده بود. از جمله این مدارک و اسناد، متنهای پیادهشده و یا هر سندی دیگری بود که در آنها نامی از مارک میلی یا ایران به میان آمده بود.