1- ابتدا باید اپلیکیشن دولت همراه را دانلود و روی گوشی های هوشمند خود نصب کنید.
2- پس از نصب اپلیکیشن وارد برنامه شوید. در بدو لازم است شماره تلفن همراه خود را وارد کنید تا یک پیامک تایید به گوشی شما ارسال شود. سپس کد ملی و تاریخ تولدتان را وارد کنید و پس از نمایش اطلاعات در صورت صحت تایید کنید.
3- پس از تایید و ورود به اپلیکیشن دولت همراه، روی گزینه ثبت نام در سامانه هوشمند سوخت بزنید تا وارد صفحه بعد شوید:
4- در این صفحه باید اطلاعات وسیله نقیله تان را وارد کنید. توجه کنید حتما باید شماره تلفن و وسیله نقیه به نام شما باشد تا ثبت نام شما کامل شود. از دو روش می توانید وسیله نقلیه خود را معرفی کنید یا بارکد روی کارت خودرو را از طریق نرم افزار اسکن کنید و یا کد شناسایی (vin) خودرو یا موتور سیکلت خود را به صورت دستی وارد کنید.
5- پس از تایید اطلاعات خودرو، لیست شماره کارت های بانکی شما به نمایش در می آید و شما باید یکی از آنها را که قصد تبدیل به کارت سوخت دارید انتخاب کنید و تایید کنید.
6- در نهایت اطلاعات وسیله نقلیه و کارت بانکی شما نمایش داده می شود و با انتخاب ثبت نهایی یک پیامک با این محتوا برای شما ارسال می شود:
«درخواست شما ثبت و در حال بررسی است»
کارت ثبت کارت سوخت شما با پایان رسید و پس از بررسی و تایید، تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت با موفقیت انجام شده است.
ابتدا وارد سایت خدمات دولت همراه شوید و سپس روی گزینه «ورود به درگاه وب خدمات دولت هوشمند» کلیک (لمس نمایید)
پس از ورود به صفحه بعد برای ثبت نام کارت سوخت مراحل را مانند مراحل ثبت نام از طریق اپلیکیشن که در بالا توضیح داده شده انجام دهید.
فیلم آموزش درخواست صدور کارت سوخت المثنی با استفاده از کد دستوری #۴*
نحوه تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت در سایت یا اپلیکیشن خدمات دولت همراه www.mob.gov.ir
پس از دریافت و نصب نرم افزار دولت همراه، وارد نرم افزار خدمات دولت همراه شوید و شماره تلفن خود را وارد کنید. پس از آن کدی که برای شماره پیامک می شود را وارد کنید تا ثبت نام شما تایید شود. سپس با انتخاب گزینه دریافت کارت المثنی سوخت وارد مرحله ثبت نام می شوید و با ثبت کد ملی و تاریخ تولد مشخصات شخصی خود را تایید می کنید.
پس از آن با انتخاب نوع وسیله نقیله شامل خودرو یا موتور سیکلت و وارد کردن شماره 8 رقمی زیر بارکد کارت شناسایی خودرو می توانید خودروی خود را معرفی کنید. در مرحله آخر شماره کارت های بانکی متعلق به شما نمایش داده خواهد شد که با انتخاب و تایید آن کارت، اطلاعات کارت بانکی شما به اطلاعات وسیله نقیله متصل شود. سپس با انتخاب تایید نهایی اطلاعات شما ثبت می شود.
به محض ثبتنام کاربر برای اتصال کارت سوخت به کارت بانکی، بانک مرکزی به بانک دارنده کارت دستور میدهد تا کیف پول الکترونیکی داخل کارت ایجاد شود و امکان پرداخت مبلغ سوخت از طریق کارت بانکی دارنده کارت سوخت فراهم شود. او همچنین اشاره کرد که وزارت ارتباطات، وزارت نفت، بانک مرکزی، ناجا و ثبت احوال در این فرایند مشارکت داشتهاند.
سامانه دولت همراه، بستر و زیرساخت واحدی برای ارائه خدمات الکترونیکی پرکاربرد سازمانهای دولتی جهت استفاده توسط اقشار مختلف جامعه میباشد. بهعبارتدیگر، این سامانه یک تحول و دگردیسی در سطح کلان است که با همراهی دستگاههای اجرایی به تسهیل در ارائه خدمات الکترونیکی دولتی بر بستر ارتباطات سیار و جلب مشارکت شهروندان میپردازد. در این سامانه کلیه خدمات الکترونیکی بر روی ابزارک های همراه ( موبایل ، تبلت و ...) در قالب خدمات اپلیکیشن دولت همراه، خدمات ارائهشده درکد USSD با #4* و همچنین خدمات پیادهسازی شده در سرشماره پیامکی 4040 به شهروندان ارائه میشود.
متولی سامانه دولت همراه کیست؟
سازمان فناوری اطلاعات ایران، متولی پیادهسازی و نگهداری سامانه دولت همراه میباشد.
نحوه دسترسی به سامانه دولت همراه چگونه است؟
کلیه کاربران میتوانند با نصب مستقیم اپلیکیشن دولت همراه از درگاه mob.gov.ir یا بازارهای برنامههای کاربردی داخلی ذکرشده در سایت مذکور و تکمیل اطلاعات درخواستی ثبتنام نمایند. پس از احراز هویت، کد تأیید به تلفن همراه کاربر ارسال میشود. شایان ذکر است نصب اپلیکیشن از سایر منابع معرفی نشده مورد تأیید نمیباشد .
در مرحله ثبتنام برای دریافت خدمات اپلیکیشن دولت همراه چه اطلاعاتی میبایست توسط کاربر اعلام گردد؟
نصب و راهاندازی نرمافزار دولت همراه نیاز به هیچ مدارک خاص ندارد، اما جهت استفاده از خدمات داخلی اپلیکیشن، لازم است ثبتنام و احراز هویت کاربر صورت پذیرد. اطلاعات موردنیاز کاربر عبارتاند از کد ملی، نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، شماره شناسنامه و شماره تلفن همراه که حتماً میبایست به نام خود کاربر و با کد ملی کاربر ثبت شده باشد .کد ملی کاربر در سامانه شاهکار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با شماره موبایل مطابقت دادهشده و همزمان با اطلاعات شناسنامهای فرد در سامانه ثبتاحوال تطبیق دادهشده و در صورت وجود هرگونه مغایرت در هردو سامانه مذکور، ثبتنام کاربر انجام نخواهد شد .
آیا جهت ورود به اپلیکیشن دولت همراه نیاز به احراز هویت مجدد وجود دارد؟
برای ورود به اپلیکیشن، تنها یک مرحله بررسی امنیتی در هنگام اجرا وجود دارد که کاربر بایستی اثرانگشت، الگو و یا رمز عبور تعیینشده برای تلفن همراه خود را وارد نماید.
آیا استفاده از خدمات سامانه دولت همراه مشمول هزینه است؟
هزینه نصب اپلیکیشن رایگان میباشد لیکن هزینه خدمات درخواستی به ماهیت خدمات و سازمان ارائهکننده خدمات مرتبط میباشد.
چه خدماتی را میتوان از اپلیکیشن دولت همراه دریافت نمود؟
سامانه دولت همراه تنها یک رابط میان شهروندان و خدمات دولتی بوده و رأساً اقدام به خدماتدهی نمینماید. فلذا تنها خدماتی روی این اپلیکیشن به کاربران ارائه میشود که دستگاههای دیگر اقدام به انتشار آنها در این سامانه نمودهاند.
در صورت وجود هرگونه اطلاعات ناقص، نادرست یا نیازمند اصلاح در پاسخ سرویس ارائه شده باید چکار کرد؟
با توجه به اینکه اطلاعات ارائه شده در سامانه دولت همراه به صورت برخط از سمت سازمان ارائه دهنده آن سرویس در اختیار کاربران قرار میگیرد لذا مسئولیت اطلاعات ارائه شده در این سامانه با سازمان ارائه دهنده سرویس است. در صورت مشاهده هرگونه اطلاعات ناقص، نادرست یا نیازمند اصلاح لازم است با سازمان مربوطه مکاتبه و ارتباط برقرار شود.
نصب اپلیکیشن روی چه نوع سیستمعاملهای گوشی هوشمند همراه امکانپذیر است؟
نصب اپلیکیشن دولت همراه روی تمامی دستگاههای با سیستمعامل اندروید و IOS مقدور است.
آیا علاوه بر نصب اپلیکیشن دولت همراه راههای دیگری برای دسترسی به خدمات دولت همراه وجود دارد؟
بله؛ بهمنظور راحتی شهروندان خصوصاً کاربرانی که از گوشیهای هوشمند استفاده نمیکنند بسیاری از سرویسها از دو طریق شمارهگیری#4* و سرشماره پیامکی 4040 در دسترس میباشد.
متوسط مدتزمان ارائه خدمت در اپلیکیشن دولت همراه چقدر است؟
مدتزمان نصب اپلیکیشن دولت همراه بهمانند سایر اپلیکیشن ها میباشد. با توجه به اینکه درخواست مشترک مستقیماً برای سازمان ارائهکننده خدمت ارسال میشود، مدتزمان ارائه خدمات داخل اپلیکیشن بستگی به دستگاهی دارد که خدمت از آن درخواست میشود.
آیا امکان استفاده از خدمات سامانه دولت همراه در خارج از کشور وجود دارد؟
خیر؛ امکان دسترسی به اپلیکیشن از خارج از کشور میسر نیست.
آیا امکان تغییر شماره همراه وجود دارد؟
بله. در پروفایل کاربری این امکان برای کاربر وجود دارد که شماره تلفن همراه دیگری که به نام خود کاربر میباشد جایگزین شماره فعلی گردد.
سازمانها چگونه میتوانند خدمات خود را به سامانه دولت همراه اضافه کنند؟
تمامی سازمانهای علاقهمند میتوانند جهت کسب اطلاعات و اخذ مجوزهای لازم با سازمان فناوری اطلاعات ایران مکاتبه نمایند.
آیا با اعلام هر نسخه جدید نیاز به بهروزرسانی اپلیکیشن وجود دارد؟
نسخههای جدید اپلیکیشن دولت همراه شامل خدمات جدیدی هستند که به اپلیکیشن اضافه میشوند. همینطور باگهای موجود در برخی از خدمات برطرف میشوند. لذا جهت استفاده بهینه از اپلیکیشن و خدمات ارائهشده، پیشنهاد میشود کاربر با ارائه هر نسخه، اقدام به بروز رسانی اپلیکیشن مورداستفاده خود نماید.
سامانه کارپوشه ملی ایرانیان چیست؟
در سامانه کارپوشه ملی ایرانیان هریک از مردم و کسبوکارها دارای یک کارپوشه الکترونیکی تحت عنوان ایران پوشه بوده و کلیه اقلام الکترونیکی تحویل گرفتنی خود شامل اعلانها و ابلاغیههای دولتی و مکاتبات از تمام دستگاههای اجرایی نهادهای عمومی را بهصورت یکپارچه و اختصاصی دریافت کرده و از هرجایی بدان دسترسی خواهند داشت .
نحوه دسترسی به سامانه کارپوشه ملی ایرانیان چگونه است؟
کلیه کاربران میتوانند بهصورت برخط و با مراجعه به سامانه inbox.iran.gov.ir یا نصب اپلیکیشن دولت همراه از درگاه mob.gov.ir یا بازارهای برنامههای کاربردی داخلی و تکمیل اطلاعات درخواستی ثبتنام مینمایند. پس از احراز هویت، نام کاربری و رمز عبور به تلفن همراه کاربر پیامک میشود.
آیا تنها راه دسترسی به سامانه ایران پوشه، اپلیکیشن دولت همراه است؟
خیر؛ امکان دسترسی از طریق سامانه پیام ایران (کارپوشه ملی ایرانیان ) به آدرس https://inbox.iran.gov.ir و همچنین پیامرسان سروش مهیا است.
آیا استفاده از خدمات سیستم کارپوشه ملی ایرانیان مشمول هزینه است؟
خیر
در صورت فراموشی رمز عبور در سامانه ایران پوشه چه باید کرد؟
با انتخاب گزینه "آیا رمز عبور خود را فراموش کردهاید؟" و اعلام کد ملی، رمز عبور جدید به شماره تلفن همراه واردشده در سامانه پیامک میشود.
چگونه میتوان از دریافت نامهای جدید در ایران پوشه مطلع شد؟
برای اطلاع از نامههای دریافتی، کاربران میتوانند گزینه دریافت پیامک یا پست الکترونیکی را هنگام دریافت نامه در پروفایل کاربری خود فعال نمایند؛ بدین ترتیب در صورت دریافت نامه، اطلاعرسانی بهصورت پیامک یا پست الکترونیکی به ایشان انجام خواهد گردید.
آیا امکان ارسال اطلاعات از سمت کاربر به دستگاه اجرایی وجود دارد؟
بله. کاربر با انتخاب دستگاه موردنظر میتواند نامه را برای ایشان ارسال نماید.
درصورتیکه مهلت پاسخگویی به نامه دریافتی گذشته باشد چه میشود کرد؟
دیگر امکان ارسال پاسخ وجود ندارد، مگر اینکه مهلت پاسخگویی توسط دستگاه ارسالکننده نامه تمدید شود.
آیا میتوان نامههای دریافتی را به ایمیل شخصی ارسال نمود؟
خیر. کاربر برای در اختیار داشتن هر نامه میتواند اقدام به دریافت فایل خروجی از نامه نماید که در این صورت متن نامه و پیوستهایش بهصورت فایل فشرده و یکجا تولیدشده و در اختیار وی قرار میگیرد.
آیا پس از ارسال پاسخ به نامهها، امکان ویرایش و ارسال مجدد وجود دارد؟
خیر.
آیا امکان حذف نامه وجود دارد؟ درصورتیکه نامهای را بهاشتباه حذف شود چه میتوان کرد؟
درصورتیکه دستگاه ارسالکننده نامه امکان حذف نامه را داده باشد، امکان حذف وجود دارد. در صورت حذف نامه، امکان بازیابی آنها وجود ندارد.
آیا کاربر میتواند کارپوشه خود را حذف یا غیرفعال نماید؟
خیر. امکان حذف یا غیرفعال شدن کارپوشه برای کاربر وجود ندارد.
آیا امکان تغییر رمز وجود دارد؟
بله. پس از واردکردن نام کاربری و رمز عبور و ورود به سامانه، امکان تغییر رمز عبور در قسمت پروفایل کاربری برای کاربر وجود دارد.
چرا در هنگام ثبتنام در اپلیکیشن دولت همراه پیغام "کاربر گرامی شماره تلفن واردشده مربوط به این کد ملی نمیباشد" دریافت میگردد؟
شماره تلفن همراه اعلامشده به نام شخص ثبتنام کننده نمیباشد. میبایست شماره تلفن همراهی اعلام شود که به نام خود فرد ثبت شده باشد.
در هنگام ثبتنام در اپلیکیشن دولت همراه پیغام "اطلاعات واردشده با اطلاعات موجود در ثبتاحوال همخوانی ندارد" دریافت میگردد؟
اطلاعات واردشده توسط کاربر با مشخصات شناسنامهای تطابق ندارد. کاربر باید در تطابق حروف الفبایی با مشخصات شناسنامهای دقت نماید.
پیغام " نهاد موردنظر پاسخگو نمیباشد" به چه معنی است؟
کلیه خدمات ارائهشده در اپلیکیشن دولت همراه از سازمانهای دولتی سرویس میگیرند. ممکن است در زمانهایی ارتباط بین اپلیکیشن و سازمان مربوطه دچار اختلال شود. در این هنگام، پیغام مذکور نشان داده میشود.
پیغام " پاسخگویی از سازمان موردنظر ممکن است کمی زمانبر باشد" به چه معنی است؟
بر اساس خدمات ارائهشده از سازمانهای مختلف دولتی، ممکن است زمان پاسخگویی این سازمانها بیشتر از حد انتظار شود. در این هنگام، کاربر این پیغام را مشاهده مینماید. در این هنگام کاربر میتواند برای دریافت پاسخ منتظر مانده و یا کلید انصراف را انتخاب نماید.