فیلم آموزش کامل کار با سامانه کدال بورس codal.ir
مشاهده راهنمای جامع کار با سایت سامانه کدال سازمان بورس (PDF) کلیک کنید
فیلم آموزش کدال و ارتباط آن با سایت tsetmc.ir
ورود به سایت کدال بورس www.codal.ir, سامانه اطلاع رسانی ناشران بورس سامانه کدال
کدال چیست؟
کدال سامانه جامعی است که اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس (ناشران) را در پایگاهی (پایگاه اینترنتی کدال) جمع آوری کرده است. واژه کدال مخفف عبارت رو به رو است: Comprehensive Database Of All Listed Companies. به خاطر داشته باشید که تمامی فعالان بازار سرمایه، استفاده بهینه از شبکه کدال داشته و از طریق آن به معاملات هوشمند دست می یابند. در ادامه دنبال می کنیم که چه اطلاعات مهمی از طریق این وب سایت به فعالان بازار بورس ارائه می شود. در این مطلب اطلاعات مورد نیاز شما جهت آموزش سایت کدال و روش استفاده از این سایت مطرح شده است.
اطلاعات مجامع شرکتها
شاید نخستین و مهم ترین چیزی که برای آموزش سایت کدال جلب نظر می کند، اطلاعات مربوط به مجامع عمومی شرکت ها باشد. این اطلاعات می توانند شامل اطلاعیه های تقسیم سود نقدی یا اطلاعات مربوط به افزایش سرمایه باشند. همچنین در نظر داشته باشید که تغییرات جاری در هیأت مدیره و جا به جایی میان اعضای آن در این بخش ثبت خواهد شد و شما به عنوان یک سهامدار بازار بورس که احتمالا سهام این نماد خاص را خریداری کرده و یا قصد خریداری کردن آن را دارید، از وضعیت هیئت مدیره آگاهی خواهید یافت.
گزارشات مالی میان دوره ای شرکت های حاضر در بورس
مورد دیگری که در شبکه کدال ارائه می گردد، گزارشات مالی میان دوره ای شرکت ها است. لازم به توضیح است که کلیه نمادها (یا همان شرکت ها) حاضر در بازارهای بورس و فرابورس ایران باید طبق قانون سازمان بورس، به ازای هر سه ماه فعالیت خود، گزارشی از صورت فعالیت های مالی خود را در این شبکه وارد نمایند این گزارش باید شفاف و کاملا واضح باشد. به واقع این یکی از قوانین حضور شرکت ها در بازارهای بورسی است که باید اطلاعات و گزارش های مالی سه ماهه خود را به صورت رایگان در اختیار مخاطبان بازار سرمایه قرار دهند تا تصمیم گیری برای خرید سهام آن ها، هوشمندانه تر و مبتنی بر داده های قطعی، صورت بگیرد.
گزارشات مالی پایان دوره ای منتهی به سال مالی نمادها و شرکت های بورسی
در گزارشات مالی پایان دوره ای منتهی به سال مالی، شما می توانید گزارش های مالی یک سال نمادهای بورسی و گزارشات سود و زیان نهایی آن ها را مشاهده نمایید. به واقع در این گزارشات که باید در هر سال مالی از سوی شرکت های بورسی به شبکه کدال ارائه شود، تمامی صورت های مالی و اتفاقاتی که چه در جهت سود و چه در جهت زیان در کارنامه مالی آن ها رخ داده است، قابل رویت برای مردم خواهد بود.
گزارش بودجه و پیش بینی درآمد هر سهم یا همان نرخ EPS
کلیه شرکت های حاضر در بازارهای بورسی، لازم است که EPS سهام خود را برآورد کرده و آن را در شبکه کدال قرار دهند. به واقع به این صورت مردم قادر به مشاهده برآورد و تخمین نزدیک سودآوری هر سهم این نماد بورسی خواهند بود و به سبب آن می توانند نسبت به خرید یا عدم خرید و میزان خرید خود روی آن سهم خاص، تصمیم گیری مدیریت شده ای داشته باشند.
نکته: همان طور که پیشتر نیز ذکر کرده ایم، این نرخ EPS یعنی پیش بینی درآمد هر سهم از یک نماد بورسی، می توان در طول سال مالی به دلایل مختلف تغییر کرده و از عدد اولیه خود فاصله بگیرد. بنابراین نباید این طور فکر کنید که با یک بار رصد کردن EPS نماد شرکتی خاص، تا پایان سال مالی همان EPS باقی خواهد ماند، بلکه لازم است که پیوسته این نرخ را زیر نظر داشته باشید. در صورتی که نرخ EPS نماد بورسی در طول سال مالی و پیش از شروع سال مالی جدید، تغییر کند؛ این تغییر یا تعدیل در ارائه گزارشات مالی با اهمیت نشان داده خواهد شد.
اطلاعیه های شفاف سازی
در اطلاعیه های شفاف سازی شرکت های بورسی، می توان اطلاعیه های مربوط به وقایع مختلف مربوط به آن نماد خاص را دنبال کرد. به طور مثال اگر اطلاعیه ای در خصوص زمان بندی تقسیم سود نقدی که در مجمع تعیین گردیده، از سوی آن شرکت ارائه شده باشد، این اطلاعیه در این بخش قابل رویت خواهد بود.
ناشران بورسی چه کسانی هستند؟
اما این اطلاعات که در فوق به آن ها اشاره کردیم، توسط چه کسانی در شبکه کدال منتشر می شود؟ لازم به توضیح است که این گزارشات توسط ناشران بورس یعنی مدیران مالی یا مدیران عامل شرکت های حاضر در بورس، در شبکه کدال بارگزاری می شود. به واقع این افراد مجوز نشر اطلاعات مالی شرکت های بورسی را دارا هستند و موظف به ارائه این گزارشات می باشند. از آن گذشته یک سری شرکت های حسابرسی نیز بر این گزارشات نظارت خواهند داشت و پس از ارائه گزارش توسط ناشران بورسی نمادها، آن ها را بررسی کرده و از صحت و دقت عملکرد آنها اطمینان می یابند. بنابراین شرکت های حاضر در بورس امکان ارائه اطلاعات غلط و نادرست را ندارند و این موضوع توسط شرکت های حسابرسی بررسی خواهد شد. درست به همین دلیل است که مردم می توانن نسبت به وب سایت کدال اطمینان خاطر داشته و از آن به عنوان یک مرجع قابل اعتماد جهت معاملات خود در بازارهای بورس، استفاده نمایند. اگر به جدول کدال نگاه کنید، متوجه خواهید شد که این اطلاعات و اطلاعیه ها دارای یک زمان ارسال و یک زمان انتظار هستند که غالبا با هم منطبق است.
مزیت های مهم سامانه کدال چیست؟
کدال، سامانه بومی بوده و تحت پوشش اینترانت نیز قرار دارد. فلذا کدال و سامانه های زیر مجموعه آن، عاری از اثرات تحریم های جهانی است و فلذا در شرایط تحریم نیز، کدال به فعالیت خود، به روز و کامل ادامه می دهد و امکان استفاده از خدمات آن، برای همه ایرانیان فراهم است.کدال، پیشرفته ترین سامانه نشر اطلاعات بورس و اوراق بهادار در میان پایگاه های اینترنتی سایر کشورهای خاورمیانه است.
شیوه استفاده از داده های موجود در سامانه کدال
با توسعه سرمایه گذاری در بازار بورس و خرید و فروش سهام در چند صباح اخیر، آموزش های مربوط به روش استفاده از داده ها و تحلیل اطلاعات بازار بورس و پایگاه های مرجع و منابع خبری موثق و معتمد، بیش از پیش ضرورت یافته است به خصوص برای افرادی که در ابتدای این راه هستند و دانش چندانی در باب بورس ندارند.
سامانه کدال، به عنوان مرجع اصلی و کامل اطلاعات مربوط به شرکت های ثبت شده در سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، اطلاعاتی را در بخش های جداگانه برای کاربران ارائه می دهد که می تواند در تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری و شناخت شرکت ها و سهام سودآوری، بسیار موثر باشد.
در ادامه به توضیح مقدماتی بخش های مختلف و کاربردی سایت کدال و طریقه استفاده از داده های مذکور در این بخش ها، می پردازیم. به یاد داشته باشید منظور از اصطلاح نماد، در بازار بورس، همان برند یا نام شرکت ها می باشد.
اطلاعات با ارزش در مورد شرکت ها برای سرمایه گذاری، در سامانه کدال
در وب سایت کدال می توانید اطلاعات مختلفی در مورد شرکت ها، به شرح زیر را کسب نمایید:
با جستجوی نماد شرکت مد نظر در وب سایت کدال، می توانید بخش های مختلف داده های عملیاتی و مالیاتی شرکت را، بررسی و مقایسه نمایید. امکان مقایسه نمادهای مختلف با هم و نیز وضعیت یک نماد در بازه های زمانی مختلف، از طریق اطلاعات ثبت شده در سامانه کدال، وجود دارد.
آشنایی با ساختار بندی وب سایت کدال
در صفحه نخست وب سایت با استفاده از ارزش معاملات انجام در طول روز معاملاتی، و نیز به واسطه بررسی میزان افزایش و یا کاهش بهای معاملات و حجم معاملات، متوجه می شوید چه زمان هایی، سرمایه و پول وارد بازار بورس شده و چه زمانی خارج شده است و در نتیجه با در نظر گرفتن برآیند ها می توانید بفهمید که در زمان حاضر، جریان پول و سرمایه به صورت کلی، در حال ورود به بازار بورس هست یا خروج از آن و در صورت افزایش نرخ فروش بورس و افزایش میزان و حجم معاملات بورس، اقدام به خرید و فروش بورس نماد شرکت مورد نظر نمایید به این صورت که اگر شاخص بورس سهام شرکتی در کف فهرست قیمت ها هست، باید برای خرید آن اقدام کنید و یا اگر نرخ سهام شرکت در سقف لیست قیمت های معاملاتی قرار دارد، باید به فروش سهام آن اقدام نمایید. به یاد داشته باشید که منظور از یک روز معاملاتی در بازار بورس از ساعت 9 الی 12:30 است که در این بازه زمانی نمادهای بورس و فرابورس، سهام خود را خرید و فروش می کنند.
در سربرگ جستجوی نماد، در وب سایت کدال می توانید برای یافتن نماد مد نظرتان و بررسی اطلاعات مربوط به هر نماد، اقدام کنید.
بخش دیگری که در سامانه کدال قابل مشاهده است، قسمت دیده بان بازار است که در این بخش افرادی که به فیلتر نویسی اشراف دارند می توانند بر اساس استراتژی های معاملاتی خودشان اقدام به فیلتر نویسی نموده و این گونه شرکت هایی که بیشترین هماهنگی را با استراتژی مالی آن ها دارد، در لیست خود بیابند زیرا مسلما جستجو در میان انواع نمادهای ثبت شده در کدال که بسیار زیاد ( بیش از پانصد نماد در سازمان بورس و اوراق بهادار ایران ثبت شده اند ) هستند، کار بسیار وقت گیر و دشواری است و اعمال فیلتر می تواند رد یافتن نمادهای مطلوب و کوتاه تر شدن لست جستجو، موثر باشد؛ برای مثال فیلتر سازی برای یافتن نمادهایی که معاملات آن ها بیش از ده میلیون بوده و حجم معاملات آن در طول یک روز، افزایش یافته است.
بخش دیگر سامانه کدال، تابلوی هر نماد است که اطلاعات آن نماد به صورت جز به جز در آن ثبت شده است و استفاده از این اطلاعات و تحلیل داده های آن را تابلوخوانی بورس می گویند. قسمت توضیحات مربوط به تابلوی هر نماد شامل موارد ذیل است:
نکته: لازم به ذکر است که تغییرات شاخص بورس در هر روز معاملاتی مثبت 5 یا منفی 5 درصد است یعنی برآیند میانگین معاملات در پایان روز برای هر نماد، اگر در روز بعد افزایش یابد می شود مثبت 5 درصد ارزش به سهام افزوده شده و اگر کاهش یابد، یعنی منفی 5 درصد ارزش از آن عدد کاهش یافته است.
سایر مواردی که در این بخش دیده می شود به شرح زیر است:
موارد کاربردی و بسیار مهم در تابلوخوانی بورس
نکته: لازم به ذکر است که اگر می خواهید سهام خود را به قیمت بالاتر از آخرین درخواست های خرید، نماد مربوطه بفروشید، درخواست فروش و قیمت پیشنهادی خود را در سامانه کدال شرکت، ثبت می کنید و منتظر می مانید تا زمانی که قیمت سهام آن، به قیمت مد نظر شما برسد و درخواست خرید برای آن قیمت، ثبت شود و یا اگر می خواهید سهام شرکت را به قیمتی پایین تر از پیشنهادات ثبت شده در بخش درخواست فروش، خریداری کنید، می توانید قیمت مد نظر خود را در بخش درخواست خرید کدال شرکت مذکور، ثبت کنید تا زمانی که قیمت سهام افت کرده و به مقدار درخواستی شما برسد و یا اینکه فروشنده ای به دلیلی بخواهد سهام خود را به قیمت پیشنهادی شما، بفروشد و درخواست شما را ببیند و معامله نماید.
نمادهای هم گروه در کدال، به چه معنا است؟
یکی دیگر از امکانات سامانه کدال، نمایش نمادهای هم گروه با نماد مد نظر شما است که جستجو نموده اید؛ مثلا وقتی نماد فولاد مبارکه اصفهان را جستجو می نمایید، سایر نمادهای گروه فلزات نیز برای شما به نمایش درمی آید و این گونه امکان مقایسه میان نماد مد نظر شما با سایر نمادهای هم گروهش، وجود دارد تا اطلاعات دقیق تری برای تصمیم گیری در انتخاب نماد جهت معامله، در اختیار شما قرار دهد.
یکی از بخش های مهم در سامانه کدال برای هر نماد، پیام های ناظر در مورد وضعیت شرکت در آن روز معاملاتی و تحلیل وضعیت سهام آن نماد است. بررسی سابقه معاملات چند ساله، گزارش وضعیت خرید و فروش و ارزش سهام نماد، در طی سال های گذشته فعالیت که طبق آن نوسانات، افزایش و یا کاهش، سرمایه و سودآوری شرکت، قابل تحلیل می باشد، می تواند برای پیش بینی وضعیت سهام آن در بازار بورس برای ماه های آتی، کمک کننده باشد.
کارگزاری ها:
منابع: سازمان بورس - آپارات - اقتصاد بیدار - چارتایران - بورس 24