شاید شما هم یکی از کسانی باشید که با نام سامانه جامع تجارت آشنا نیستید یا ممکنه در محل کسب وکارتون ، بازرس یکی از نهاد های نظارتی مثل تعزیرات از شما در مورد سامانه جامع تجارت و تکالیفتون در سامانه سئوالاتی پرسیده باشد. شاید هم تا به امروز در مورد سامانه جامع تجارت ایران چیزی نشنیده باشید. سامانه ای که هر چه مسلط تر و بیشتر بدانید بهتر عمل خواهید کرد.
سامانه تجارت همسنگ سامانه مالیات اما به مراتب مهمتر...
همانطور که می دانید همه فعالان معمولا با مالیات وسامانه های مالیاتی آشنا هستند و می دانند که باید به موقع و در زمان مقرر اقدام به ثبت اظهار نامه نمایند اما در کشور ما چند سالی است که صدای سامانه های جدیدی من جمله سامانه جامع تجارت ایران به گوش می رسد. در این مقاله را برای آشنایی بیشتر شما با سامانه مطالبی را آماده کردم که امیدوارم نفع آن به شما هم برسد ، بالاخره نداستن رافع مسئولیت نیست ! آن هم مسئولیتی که قانونی وبسیار محکم است.فرآیندی که با آموزش صحیح و درست قابل دست یافتن است.
آموزش سامانه تجارت فرآیندی است که باید به درستی و به موقع صورت بپذیرد، توصیه می کنم با مطالعه این راهنما اطلاعات مهم ، حیاتی و قانونی خودتون رو در مورد سامانه جامع تجارت ایران و سامانه زیر مجموعه آن بالا ببرید و بدانید که چه قانونی پشتوانه انجام این تکالیف است.
همین ابتدای کار، می خواهم از یک قانون که در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ریاست جمهوری از چند سال پیش به تصویب رسیده است یادی کنم ، که همین قانون یعنی تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا وارز( ضوابط اختصاصی گروه های کالایی مختلف ) در یک جمله اذعان دارد اگر تکالیف سامانه ای حتی برای کالای تولید داخل که ضوابط اختصاصی دارند( مثل لوازم خانگی ، لوازم یدکی ، نهاده های دامی ، محصولات کشاورزی ...)انجام نشود با کالا ،میزان، مالک آن و محل نگهداری آن مثل کالای قاچاق برخورد می شود. البته ضوابط و دستورالعمل ها جزییات هایی دارند که توصیه می کنم برای آگاهی آن به سایت epe.ir د)ر بخش قوانین و دستورالعمل ها (سری بزنید و بدانید چه تکالیفی دارید.
حالا که در مورد قانون مدافع سامانه ها صحبت شد اجازه بدهید سامانه جامع تجارت ایران را بررسی کنیم:
سامانه جامع تجارت ایران به آدرس اینترنتی ntsw.ir مشتمل بر بخشهای متنوعی من جمله ، مستندات عمومی ، مستندات قانونی ، مستندات تجارت خارجی، مستندات تجارت داخلی زیر سامانه ها ؛ استعلام شناسه کالا، بخش ثبت نام افراد ایرانی و غیر ایرانی ؛ اطلاعیه ها، اخبار... می باشد.
در صفحه اصلی ، در قسمت ثبت نام ، ابتدا بایستی ثبت نام و تعیین رمز صورت گرفته و سپس با مراجعه به در گاه ورود به سامانه جامع تجارت ایران، با وارد نمودن کد ملی و رمز تعیین شده وارد سامانه خواهید شد.
در ابتدای ورود به سامانه باید مشخص کنید که کسب وکارتون چیست!
به عبارت دیگر باید نقش خودتون را در سامانه مشخص کنید و با طی مراحل کد نقش دریافت کنید.
اگر شما شخصی هستید که حقیقی هستید و کسب وکارتون حقیقی اداره می شود، شما باید بسته به حوزه فعالیتتون(مثلا گروه لوازم یدکی) و نوع فعالیتتون(مثلا خرده فروش) کد نقش دریافت کنید.
چطور کد نقش بگیریم؟
همانطور که در کارگاه آموزشی سامانه جامع تجارت ایران آمده است ،ابتدا به آدرس اینترنتی ntsw.ir مراجعه می کنیم، سپس از بخش ثبت نام ، ابتدا ثبت نام میکنیم سپس رمز رو مشخص می کنیم بعد در پایه حقیقی در قسمت استعلام تاجر داخلی ، فرم مربوطه رو تکمیل می کنیم؛ نکته مهم اینکه حوزه فعالیت شما(مثلا لوازم خانگی) و نوع فعالیت شما( مثلا خرده فروش)و کدپستی محل فعالیت و یا جواز بهره برداری بسیار مهم است و عدم درج اطلاعات صحیح در این صفحه اشکالات عجیب و غریبی برای فعال همراه خواهد داشت مخصوصا برای خریداران کالاهای بورسی یا تولید کنندگان وتوزیع کنندگان کالا...تکالیف و وظایف هر گروه کالایی در بخشهای مختلف کارگاه به تفسیر توضیح داده شده ، به نحوی که فعال نسبت به موضوع اشراف کامل پیدا می کند.
حال در همین صفحه تب بارگزاری مجوز را انتخاب نموده و شناسه صنفی یا شناسه کسب وکار مجوز تولید رو وارد کنید. ودگمه ثبت رو بزنید.
در مرحله بعد، بعد از تکمیل فرم، نقش تاجر حقیقی برای شما در نقش جاری ، در ذیل پایه حقیقی برای شما ایجاد می شود.
تا اینجا ، موارد گفته شده برای اخذ نقش تاجر حقیقی (داخلی) بود حالا اگر شرکتی بخواهد در سامانه حضور پیدا کند و کد نقش بگیرد چه کاری انجام دهد؟ مقداری آموزش نیاز دارید!
بعد از اینکه با کدملی و مدیرعامل در سامانه ثبت نام انجام شد؛ در پایه حقیقی گزینه معرفی شخصیت حقوقی را انتخاب نموده و سپس در این بخش با وارد نمودن شناسه ملی شرکت و موارد خواسته شده ، شخصیت حقوقی از لینک ثبت شرکتها استعلام گرفته می شود؛ در این بخش اگر پیغام سامانه مبنی بر صحت اطلاعات صحیح بود؛ پایه حقوقی در ذیل پایه حقیقی ایجاد می شود، در ادامه پایه حقوقی را انتخاب کنید و در گزینه استعلام تاجر داخلی ، فرم استعلام رو تکمیل نمایید. نکنه مهم اینکه همانطور که در کارگاه اموزشی سامانه جامع تجارت مشاهده خواهید کرد فعال می بایست در سامانه جامع تجارت انبار ومحل نگهداری خود را باتوضیحاتی که داده شده در سامانه ثبت و آن را به سامانه جامع انبارها معرفی نماید.
لازم به ذکر است که بایستی حوزه فعالیت و نوع فعالیت به درستی وارد شود و کدپستی محل فعالیت اصلی در سامانه درج شود. سپس در بخش بار گزاری مجوز ؛ مجوز مربوطه در سامانه بارگزاری شود، فراموش نکنید کد نقش براساس مجوز و به سندیت مجوز فعالیت ایجاد می شود و افراد حقیقی وحقوقی بایستی نسبت به ثبت مجوز در سامانه اقدام لازم را به عمل آورند. حتما مجوز خود را به روز کنید یا اگر نیاز به تغییر نام دارد اقدام کنید و با دانش و علم به تکالیف اموزش های لازم در این زمینه را دریافت کنید.
در این مرحله وقتی نقش ایجاد می شود، در نقش(تاجر داخلی ) وارد شوید : در صفحه پیش رو برای هر شخصیت ماژول ها یکسان است اما در نقش های تولیدکننده و صاحب برند عملیات شناسه کالا و اظهار تولید به کارتابل اضافه می شود.
9 آیتم رنگی با دسترسی به عملیات های متفاوت در سامانه وجود دارد که نوار ابزار سمت راست در دسترس فعالان خواهد بود.در بسته آموزشی کامل سامانه جامع تجارت ایران، فعال از حیث یادگیری کامل با وظایف و تکالیف خود و گروه کالایی خود آشنا خواهد شد ؛
با آموزش صحیح از حمایت قانون بر خوردار شوید!
با آموزش کاملی که در بسته آموزشی سلام کلاس برای همه فعالان در 8 جلسه آماده شده است دیگر از هر نوع آموزشی بی نیاز خواهید در واقع از این لحظه تکالیف شما آغاز خواهد شد، این سامانه با همه سامانه های زیر ساخت،ملی و پایه مثل سامانه کدملی ، سامانه شاپرک ، سامانه همتا ، سامانه بهین یاب ، سامانه کاداستر و سامانه مرتبط لینک است ولی هنوز به سامانه های مالی و مالیاتی از حیث اظهاری و اشتراک دیتا مرتبط نشده است و شاید ممکن است این پیوند مبارک در آینده به وقوع بپیوندد.