#کالابرگ الکترونیک #غزه #پرسپولیس #استقلال #اخبار آموزش پرورش و فرهنگیان

آیین‌ها و رسوم خاص شمال ایران را بیشتر بشناسید

آیین‌ها و جشن‌های سنتی هر منطقه، نمادی از اعتقادات ریشه‌داری‌ هستند که از پیشینیان به یادگار مانده است. این آیین‌ها، گویای قدمت و پیشینه‌ تاریخی و هویت فرهنگی اقوام‌ هستند و ماهیت یک قوم را زنده نگه می‌دارند.

شمال ایران با پیشینه‌ای کهن از فرهنگ و تاریخ، آیین‌های ماندگاری مطابق با طبیعت و نوع زندگی مردم دارد. اگر به آیین‌های سنتی علاقه دارید، در ادامه این مطلب با ما همراه شوید.

https://khabarpu.com/img/post/1629190521.jpg

عروس گوله

در این مراسم نمایشی ۳ نفر در نقش غول، پیربابو و نازخانم ایفای نقش می‌کنند. این گروه به منزل‌ مردم رفته و نمایش خود را اجرا می‌کنند. مردی که نقش غول را دارد با کلاهی از کلوش (ساقه برنج)، زنگوله‌ها و چماق خود را تزیین می‌کند. پسر جوانی هم نقش نازخانم را بازی می‌کند و پیر بابو یا کوسه نیز نقش پیرمردی است که با غول بر سر به دست آورده نازخانم بحث و جدل می‌کند. بازیگران عروس گوله در پایان نمایش با آرزوی سالی پربرکت برای صاحبخانه، از او هدایایی می‌گیرند. عروس گوله قبل از آغاز سال نو برپا شده و بازمانده‌ای از اعمال نیایش کشاورزی است که به صورت موزیکال و گروهی اجرا می‌شود.

 

برف چال یا زن شاهی

در گذشته شغل اصلی مردم روستای اسک دامداری بوده و به دنبال مکانی برای کندن گودال و ذخیره برف بودند تا بتوانند مشکل نبود چشمه‌های آب را برطرف کنند. با توجه به این که منطقه‌ی اسک کوهستانی است مردم آن برای کندن گودال با مشکل روبرو بودند. تا اینکه روزی فردی رهگذر از این منطقه می‌گذرد و با توجه به شناختی که از نیاز این منطقه داشته با نوک عصای خودش مکانی را نشان می‌دهد که مردم آنجا را برای کندن گودال انتخاب کنند. رهگذر از مردم می‌خواهد که در ازای این کار هر ساله به هنگام ریختن برف در این گودال، با قربانی کردن گوسفند به شرکت‌کنندگان در مراسم غذا بدهند و اهالی روستای نیاک را برای صبحانه به نان و پنیر و عسل مهمان کنند. این آیین در واقع یکی از کهن ترین مراسم مازندران است که در اردیبهشت برگزار می‌شود. اگر در ماه اردیبهشت به شمال کشور سفر کردید، به تماشای این مراسم جذاب بروید تا با سنت مردم مازندران آشنا شوید. اجاره ویلا https://www.jabama.com/stays می‌تواند یک گزینه خوب برای اقامت در طول سفرتان باشد. اقامت در یک ویلای زیبا با منظره‌ایی رو به دریا یا جنگل، لذت یک سفر را چند برابر می‌کند.

 

چرا زن شاهی؟

یکی از ویژگی‌های برف چال این است که زنان اجازه حضور در آن را ندارند چرا که گذشتگان بر این باور بودند زنی که در برف چال حاضر باشد به مصیبت دچار خواهد شد. اما زنان این منطقه در این غیاب، رسمی دیگر را رقم زدند. آنها در روز قبل از مراسم به مشورت می‌نشینند و حاکم سال بعد روستا را از میان زنان انتخاب می‌کنند. از همین رو برف چال را زن شاهی نیز می‌گویند. روز مراسم زن فرمانروا در خانه می‌ماند و زنان روستا با رقص و پایکوبی به منزل او رفته و آنقدر به ساز و آواز ادامه می‌دهند تا او از خانه بیرون بیاید. سپس حاکم را به محل برگزاری مراسم زن شاهی می‌برند. در طی این مراسم حکومت نیمروزی آب اسک به دست زنان می‌افتد. زنان بلافاصله پس از خروج مردان روسری از سر بر می دارند، خود را آراسته می‌کنند و به طور واقعی بر آب اسک حکومت می‌کنند. در طول مدت زمان اجرای مراسم زن شاهی، هیچ مردی حق ندارد در این مراسم شرکت کنند.

https://khabarpu.com/img/post/1629190540.jpg

نوروزبل

نوروز بل، آیین تحویل سال نو گیلان است که از ترکیب دو واژه «نوروز» و «بل» (به معنای آتش) ساخته شده و به معنی شعله آتش نوروزی است. نوروز بل جشنی آیینی است که در آن مردم گیلان دور هم جمع می‌شدند و آتشی روشن می‌کردند و اطرافش می‌رقصیدند. به اعتقاد گیلکها آتش، برف و سرما را کم می‌کند و نشان‌دهنده پشت سرگذاشتن اوج گرما است. برخی نوروزبل را به اسطوره فریدون و ضحاک ربط می‌دهند و برخی دیگر آن را برداشت محصول و زمان پرداخت خراج به حکومت (آیین خراجی) می‌نامند.

در قدیم این مراسم به طور متغیر وابسته به محل برگزاری و نحوه قرار دادن پنج روز کبیسه، بین سیزدهم تا هفدهم مردادماه برگزار می‌شده، اما کتاب «گاه‌شماری باستانی مردم گیلان و مازندران» روز دقیق آغاز سال گیلکی را همان هفدهم مرداد می‌داند. این جشن چند سالی است به شکل نمادین در کوه‌های دیلمان و املش با حضور وسیعی از گیلانیان و گردشگران برگزار می‌شود.

 

جشن خرمن

جشن خرمن‌، یکی از آیین های سنتی گیلان است که هر سال در نیمه شهریور برگزار می‌شود و نماد تلاش، خستگی‌ناپذیری و قدرشناسی مردم گیلان است. این مراسم از دوره قاجار تاکنون و در پایان فصل زراعت، در شالیزارها انجام می‌گرفت. در گیلان رسم است که وقتی درو به پایان می‌رسد، آخرین خوشه برنج را بریده و با خود به خانه می‌برند. به اعتقاد کشاورزان نگهداری آخرین خوشه برنج باعث خیر و برکت  آن سال است. این خوشه را یک سال در خانه‌‎ها نگه می‌دارند و سال بعد برنج آن خوشه را جدا کرده، مقداری را به گاو نری که زمین را آماده کشت می‌کند، می‌دهند و مقداری را به نیت برکت در خزانه برنج سال جدید می‌ریزند. بازی‌ها و سنت‌های قدیمی گیلان مانند عروس‌بَران، طناب‌بازی، کشتی گیله‌مردی و مسابقات شاد نیز در این جشن به شادی مردم می‌افزایند. در شهریور به روستاهای گیلان سفر کنید و از نزدیک با این مراسم جذاب آشنا شوید.

https://khabarpu.com/img/post/1629190549.jpg

جشن انار

جشن انار یک آیین پاییزی است که مردم را در روستای انبوه از توابع عمارلوی رودبار دور هم جمع کرده و به چیدن انار دعوت می‌کند. در طلوع صبح روز آخرین جمعه مهر‌ماه، این جشن شروع شده و تمام مردم روستا و حتی کسانی که بیرون از این روستا زندگی می‏‌کنند، برای کمک و چیدن انار به روستا آمده و به سمت باغ‌های انار حرکت می‏‌کنند. مردم روستای انبوه بر این باورند که قبل از چیدن انار، کسی نباید وارد باغ‌های انار شود. این‌ موارد تنها چند مورد از آیین‌های زیبا در سراسر ایران است که دیدن هر کدام از آن‌ها می‌تواند تجربه‌ای فراموش نشدنی باشد. اگر روزی برای سفر به هر نقطه‌ای از ایران و دیدن مراسم آیینی نیاز به اقامتگاه داشتید، ما به شما گزینه‌ی رزرو هتل های ایران را پیشنهاد می‌دهیم.

 


۱۳:۲۸:۱۹ | سه شنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ | Tuesday 17 / 08 August / 2021