در گذشته نه چندان دور، روابط بین مردم بسیار ساده و ابتدایی بوده است و تعاملات افراد با اشخاص محدودی انجام میشد. اما در دنیای مدرن امروز اولا شکل روابط افراد بسیار پیچیده تر از گذشته است و همچنین دایره تعاملات آنها گسترش زیادی داشته است.
بنابراین دلایل احساس نیازی به حضور افراد کارشناس در زمینه مسائل حقوقی و قانونی به وجود آمد که این احساس نیاز عامل ایجاد نهادی به نام مشاوره حقوقی شد. اما با این وجود، تعداد افراد کمی میدانند که فارغ التحصیلان رشته حقوق، به جای سردفتری، وکالت و قضاوت، حرفه مشاور حقوقی را انتخاب میکنند. این افراد میتوانند در سازمانها و شرکتها به عنوان مشاور حقوقی مشغول به فعالیت شوند و یا در حوزههایی نظیر امور قراردادها، امور دعاوی و امور پژوهشی به دیگران کمک کنند.
مشاور حقوقی کیست؟
مشاور حقوقی کسی است که با داشتن اطلاعات و مهارت کافی و به موجب اصول حقوقی حقوق بشر میتواند به افراد و ادارات و شرکتهای خصوصی در زمینههای حقوقی یاری برساند. تحلیل کردن مسائل، مقررات و تصمیماتی را که بر سازمان و قانون تأثیر میگذارد، یکی از وظایف مشاوران حقوقی میباشد. همچنین افرادی که در شرکتها و موسسات نقش مهمی دارند از طریق مشاوران حقوقی میتوانند تصمیمات خود را به نحو بهتری اتخاذ نمایند.
ویژگیهای یک مشاور حقوقی تخصصی
- مشاور حقوقی خوب اول از همه باید حداقل تا مقطع لیسانس یا کارشناسی در یکی از دانشگاههای معتبر در رشتههایی مانند حقوق، علوم قضایی و یا فقه و مبانی حقوق تحصیل کرده باشد. هر چقدر مشاور شما تحصیلات حقوقی بالاتری داشته باشد، امکان حل و فصل مسائل پیچیده تر حقوقی را بیشتر میکند. پس حتما از تحصیلات مشاور حقوقی خود اطمینان کامل کسب کنید.
- مشاور حقوقی شما باید با تجربه باشد. یعنی در انواع پروندهها به دادگاه رفته و تجربیات موفقی در این زمینه کسب کرده باشد. همچنین رزومه کاری او باید پر باشد از مشکلات مشابهی که در دادگاهها حل کرده است و کسانی که تجربه کاری وکالت را داشتهاند، بهترین نامزدها برای انجام این امور هستند.
- در هنگام رویارویی با مشکلات حقوقی، ما نیاز داریم وکیلی که تخصص خاصی دارد را به استخدام خود درآوریم تا بتوانیم در یک پرونده پیروز شویم. مثلا برخی از وکلا متخصص امور جنایی هستند و برخی دیگر امور مربوط به قانون تجارت را پیگیری میکنند.
- دیگر ویژگی یک مشاور حقوقی خوب این است که کاملا واقع بین باشد. مشاوران حقوقی کارکشته و متبحر به طرز حیرت انگیزی رو راست هستند. یعنی مشکلات حقوقی و قانونی را بدون کم و کاستی به شما یادآور میشوند.
- واقع بینی هم یکی دیگر از خصوصیات گفتاری و حتی شخصی یک مشاور حقوقی خوب است. شما مشاور حقوقی استخدام نمیکنید که به شما حرف های خوب و راضی کننده بزند، بلکه مشاور حقوقی شما کسی است که باید به شما حقیقت را بگوید؛ پس هیچ وقت از حرفهای مشاور حقوقی خود ناراحت نشوید.
- دیگر ویژگی یک مشاور حقوقی خوب، این است که به حرفهای شما خوب گوش دهد. او باید تمام حرفهای شما را به دقت گوش دهد تا ریزه کاریهای مشکل شما را به دست آورد.
وظایف مشاور حقوقی متخصص
همانطور که میدانید مشاور حقوقی وظایف مختلفی دارد، اما وظیفه اصلی او ارائه مشاوره و راهنماییهای حقوقی است. او باید اطلاعات حقوقی مورد نیاز را در اختیار اشخاص قرار دهد، متن قراردادها را تنظیم کند و بر روند عقد آنها نظارت داشته باشد. همچنین در هر مسالهای مشاوره حقوقی موظف به جمع آوری اطلاعات دقیق درباره ی موضوع و استفاده صحیح از قوانین است. مشاوره حقوقی در امور کیفری و در امور حقوقی مربوط به روابط خصوصی اشخاص نقش مهمی ایفا میکند. یک مشاور حقوقی خوب میتواند در امور کاری و اداری، امور مربوط به مهاجرت، امور تجاری و مسائل بین المللی و سایر امور حقوقی به اشخاص کمک کند.
چه مباحثی میتواند در جلسات مشاوره مطرح شود؟
مشاوران حقوقی با توجه به تجارب و مهارتهایی که دارند میتوانند در مباحث مختلفی که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرد به ارائه خدمات حقوقی بپردازند:
- امور قراردادها: در خصوص قراردادهایی که شرکت محل فعالیت مشاور حقوقی، یکی از طرفین آن است، مشاور حقوقی بررسیهای لازم را انجام میدهد و نکات مهم را بیان میکند؛ همچنین گاهی اوقات این شخص وظیفهی تهیهی پیشنویسهای قراردادی را بر عهده دارد. برخی اوقات در بعضی شرکتها نیز قراردادها صرفا با تأیید و امضای مشاور حقوقی به توافق نهایی میرسد.
- امور دعاوی: شرکتها در طول دورهی فعالیت خود ممکن است درگیر دعاوی گوناگونی شوند که در این دعاوی یا نقش خواهان را دارند یا نقش کسی که دعوایی علیه او طرح شده است. گاهی اوقات شرکتها به جای اینکه برای این دعاوی به عقد قرارداد با وکیل دادگستری مبادرت کنند، از مشاورین حقوقی خود بهره میبرند تا یا لوایح موردنیاز را تهیه و تدوین کنند یا در صورت داشتن پروانه وکالت، خود بهعنوان وکیل شرکت وارد عمل شوند.
- امور پژوهشی: گاهی اوقات انجام امور پژوهشی از جمله وظایف مشاور حقوقی است. این امور برای راهبری شرکت مربوط یا حل مشکلات آن انجام میشود. برای این کار، مشاور حقوقی ابتدا به مطالعات حقوقی در رابطه با موضوع موردپژوهش میپردازد و سپس گزارش یا پیشنهادهایی در آن خصوص ارائه میکند. گاهی پژوهشهای انجام شده خصوصا در ارگانهای دولتی میتواند با طی تشریفات لازم منجر به پیشنهاد لایحه قانونی جدید یا تغییر و تفسیر قوانین موجود شود.
تفاوتهای یک مشاور حقوقی با یک وکیل پایه یک دادگستری
برخی از تفاوتهای یک مشاور حقوقی با یک وکیل پایه یک دادگستری به شرح زیر هستند:
- در یک جلسه دادرسی یک وکیل میتواند از طرف موکل خود حضور داشته و وظیفه مذاکره را به جای او شخصا بر عهده بگیرد. از طرفی یک مشاور میتواند به عنوان یک نماینده در دادرسیها حضور پیدا کند. قبل از شروع جلسه مدارک مورد نیاز را از مشتری خود دریافت کند، پرونده تشکیل دهد، در مواردی که نیاز است، فقط میتواند این مدارک و استدلالها را به دادگاه ارائه دهد.
- یکی از وظایف اصلی مشاوران حقوقی ارائه راهنماییها و مشاورههای حقوقی است. این راهنماییها هم میتواند به فرد و هم به یک سازمان و شرکت ارائه گردد. این راهنماییها و مشاورهها میتواند در تمامی زمینههای تجاری و قراردادها و مذاکرات مرتبط با آنها باشد. در این صورت افراد با آگاهی از جنبههای قانونی و حقوقی کار و فعالیت تجاری خود تصمیمات درست را اتخاذ میکنند.
- انجام تحقیقات مختلف هم وظیفه وکیل و هم در برخی موارد از وظایف یک مشاور است. یک مشاور در برخی از موارد میتواند بر مبنای درخواست مشتری خود به بررسی سوالات او بپردازد. او میتواند جنبههای حقوقی مشکل او را بررسی کرده و به ارائه مشاوره و راهکارهای مختلف در این زمینه بپردازد.
- نوشتن و ارائه پیش نویس نامههای حقوقی در مورد انواع فعالیتها و قراردادهای تجاری و … از وظایف مشاور است. آنها همچنین میتوانند نامهها را به افراد مربوطه ارسال کنند. توافق نامههایی که بین افراد و شرکتها رد و بدل میشود توسط مشاور بررسی میگردد تا بهترین نتیجه و منفعت را برای سازمان و مشتریها به دنبال داشته باشد.
شرایط اخذ مشاوره حقوقی یا وکیل در سامانه های حقوقی
سامانه هایی در حوزه حقوقی شروع به فعالیت کرده اند که به ارائه خدمات مشاوره حقوقی و در نهایت انتخاب وکیل می پردازند. در این سامانه ها شما می توانید بهترین وکیل یا مشاور حقوقی خود را با بررسی رزومه کاری و تحصیلی در حوزه های مختلف حقوقی انتخاب کرده و از راهنمایی های آنها بهره مند شوید. یکی از این سامانه ها دادیاب است. دریافت مشاوره حقوقی تخصصی دادیاب یکی از مزایای این وبسایت می باشد که در هر حوزه حقوقی وکلای متخصص در آن حوزه فعالیت می کنند و می توانید از مشاوره خود استفاده کامل را ببرید.
۱۲:۱۴:۴۱ | یکشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ | Sunday 22 / 08 August / 2021