سوالی که ممکن است برای برخی افراد پیش آید این است که در صورتی که فرش را در منزل و با آب لوله کشی شده نشوییم چگونه باید بشوییم؟ جواب این سوال واضح است، فرش خود را به قالیشویی بدهید تا با استفاده از دستگاه های پیشرفته و با آب چاه آن را برای شما بشویند و در قبال این کار شما با توجه به قیمت شستشوی فرش هزینه آن را پرداخت کنید.قیمت شستشوی فرش ماشینی از دیگر فرش ها کمتر است به دلیل اینکه فرش ماشینی مانند دیگر فرش ها حساس نیست و برای شستشوی آن نیاز به تخصص خاصی نیست، نرخ مصوب اتحادیه قالیشویی تهران برای قیمت شستشوی فرش ماشینی ۸۰۰۰ تومان تا ۱۲۵۰۰ تومان به ازای هر متر مربع می باشد که این قیمت با توجه به عوامل دیگری میتواند بیشتر شود مثلا اگر هزینه حمل و نقل فرش نیز به آن اضافه شود قیمت آن چیزی حدود ۴۰۰۰۰ تومان به ازای هر متر مربع خواهد شد. همچنین اگر فرش شما نیاز به رفو، ریشه زنی، لکه بری و … داشته باشد هزینه آنها نیز با قیمت شستشوی فرش جمع می شود تا هزینه نهایی بدست آید.اما در کل شستشوی فرش در قالیشویی به صرفه تر از شستشوی آن در منزل می باشد، علاوه بر هزینه، در قالیشویی ها از مواد شوینده مخصوص برای شستشوی فرش استفاده می کنند و این باعث طول عمر فرش شما می شود.
قیمت شست و شوی فرش :
فرش های دستباف یا از نوع فرش های نفیس هستند که در ادامه قیمت شستشوی فرش های نفیس را بررسی خواهیم کرد، و یا از انواع دیگر هستند که قیمت شستشوی آنها که توسط اتحادیه قالیشویی تهران اعلام شده است از ۱۱۵۰۰ تا ۲۱۵۰۰ تومان به ازای هر متر مربع می باشد که با توجه به عوامل مختلف این قیمت محاسبه میشود مثلا اینکه آیا شما درخواست شستشوی معمولی دارید یا شستشوی ممتاز و یا اینکه فرش شما نیاز به رفو و لکه گیری و … دارد یا خیر؟
شاید برای برخی این سوال پیش بیاید که چرا قیمت شستشوی فرش دستباف بیشتر از فرش ماشینی است؟ زیرا فرش های دستباف نسبت به فرش های ماشینی حساس تر هستند به همین دلیل شستشوی آنها نیازمند تخصص و ماشین آلات حرفه ای است وگرنه ممکن است به فرش آسیب برسد. فرش های دستباف چند تفاوت عمده با فرش ماشینی دارند؛ ضخامت و طول الیاف آنها متفاوت است، فرش های دستباف ممکن است در صورت شستشوی اشتباه تغییر رنگ بدهند و یا رنگ های استفاده شده در آن با یکدیگر مخلوط شوند، همچنین فرش های دستباف پس از شستشو بو می گیرند پس باید عملیاتی برای بو زدایی آنها انجام شود، به این ترتیب کل عملیات و نحوه شستشوی فرش های دستباف و ماشینی متفاوت خواهد بود به همین دلیل قیمت شستشوی فرش دستباف و ماشینی متفاوت است.
البته قیمت شستشوی فرش های دستباف نیز با توجه به نوع نخ های استفاده شده در فرش متفاوت می شود نخ های استفاده شده در فرش دستباف شامل این موارد می شوند؛ الیاف پشمی، الیاف اکریلیک، الیاف ابریشمی و الیاف پلی استر که طریقه شستشوی هر کدام از آنها نیز متفاوت از دیگری می باشد.
فرش نفیس معمولا به فرش های ابریشم دستباف گفته می شود که شستشوی آنها یک کار کاملا تخصصی است مثلا نباید از آب داغ برای شستشوی آنها استفاده کرد، نباید هنگام شستشو آنها را فشار داد و … به همین دلیل بهتر است این فرش ها را هرگز در منزل نشویید و آنها را برای شستشو به قالیشویی هایی که تخصص این کار را دارند بسپارید. قیمت شستشوی فرش های نفیس ۶۰۰۰۰ تومان به ازای هر متر مربع می باشد و اگر فرش شما از نوع فرش نفیس قدیمی یعنی عتیقه باشد قیمت شستشوی آن بنا به توافق شما و قالیشویی محاسبه می شود.
مدت زمان شستشوی این فرش ها معمولا بیشتر از سایر فرش ها می باشد زیرا برای شستشو و خشک کردن این فرش ها نمی توان از دستگاه استفاده کرد و در صورت استفاده هم حتما باید از دستگاه مخصوص و سرعت کم استفاده شود که همین امر باعث طولانی شدن پروسه شستشوی آنها می شود.
همچنین در بسیاری از مواقع قالیشویی تشخیص می دهد که فرش نفیس شما نیاز به شستشو ندارد و فقط نیاز به خاک گیری دارد و به همین دلیل فقط از دستگاه مخصوص برای خاک گیری آن استفاده می کند و آن را نمیشوید ( زیرا فرش های نفیس نباید زیاد شسته شوند) که هزینه آن نیز متفاوت است.
منظور از تعرفه، قیمت و دستمزد یک کار است پس بر این اساس منظور از تعرفه شستشوی فرش ماشینی یعنی قیمت مشخصی که برای شستشوی فرش ماشینی از طرف کارشناسان اتحادیه قالیشویی تعیین شده است. البته اتحادیه برای تعرفه شستشوی فرش فقط قیمت پایه را اعلام میکند و قالیشویی باید بر اساس آن قیمت اعلام شده و سایر خدمات انجام گرفته بر روی فرش هزینه نهایی شستشوی فرش را محاسبه کند.
تعرفه شستشوی فرش اعلام شده از طرف اتحادیه قالیشویان در آغاز سال ۱۴۰۰ برای شستشوی هر متر مربع فرش ماشینی ۱۱۵۰۰ تومان تا ۱۶۰۰۰ تومان می باشد که با توجه به نوع فرش ماشینی (رنگی است یا کرم رنگ، فانتزی است یا معمولی، و … ) و نحوه شستشوی فرش این قیمت محاسبه و با هزینه سایر خدمات انجام گرفته بر روی فرش جمع زده می شود تا هزینه نهایی آن بدست آید.
این قیمت معمولا در اواخر هر سال برای سال بعد اعلام می شود و اتحادیه قالیشویان هر سال این قیمت را بر طبق میزان تورم محاسبه میکند، تعرفه شستشوی فرش ماشینی در هر شهر متفاوت است به همین دلیل شما اگر در شهری بجز شهر تهران ساکن هستید بهتر است برای اطلاع از نرخ قیمت های قالیشویی به سایت اتحادیه قالیشویان شهر خودتان مراجعه کنید.
تعرفه شستشوی فرش دستباف :
در لیست اعلام شده از طرف اتحادیه قالیشویان دومین تعرفه مربوط به شستشوی فرش های دستباف می باشد، با توجه به حساس و ارزشمند بودن فرش های دستباف نحوه شستشوی آنها متفاوت از شستشوی فرش های ماشینی است و در صورتی که کارگاه قالیشویی دستگاه تمام اتوماتیک شستشوی فرش نداشته باشد پرسنل قالیشویی باید فرش دستباف را با ابزارهای دستی بشویند زیرا با دستگاه ها و ماشین آلات قدیمی نمیتوان فرش دستباف را شست و ممکن است به فرش آسیب بزند.
همچنین فرش های دستباف رنگ حساسی نیز دارند یعنی اگر اصولی شسته نشوند ممکن است دچار تغییر رنگ شوند یا رنگ الیاف آن با یکدیگر مخلوط شوند ( که شاید برای بسیاری از شما این مسئله پیش آمده باشد ) پس باید قبل از شستشو عملیاتی روی فرش انجام شود تا از بروز چنین مشکلی پیشگیری کند.
پس تمام این عوامل به هنگام محاسبه و اعلام تعرفه شستشوی فرش دستباف دخیل هستند و به همین دلیل قیمت پایه شستشوی فرش دستباف بالاتر از شستشوی فرش ماشینی اعلام می شود، این قیمت از ۱۵۰۰۰ تومان تا _ برای شستشوی معمولی فرش دستباف و از ۲۵۰۰۰ تومان تا ۳۳۵۰۰ تومان برای اعلاء شویی فرش دستباف در نظر گرفته شده است که همانطور که درباره فرش ماشینی گفته شد این مبلغ با هزینه سایر خدمات انجام شده بر روی فرش جمع می شود تا هزینه نهایی بدست آید. برای مثال اگر فرش دستباف نیاز به رفو یا ریشه گیری و … داشته باشد هزینه هر یک از آنها به صورت جداگانه محاسبه می شود، سپس هزینه شستشوی فرش – در بالا هزینه را به متر مربع ذکر کردیم _ که با توجه به این هزینه قیمت شستشوی یک فرش دستباف نیز محاسبه می شود، و در نهایت با کرایه حمل و نقل فرش جمع می شوند تا مبلغ دریافتی از مشتری بدست آید.
تعرفه شستشوی فرش های نفیس :
فرش های نفیس فرش های دستباف و ارزشمند هستند البته هر فرش دستبافتی فرش نفیس محسوب نمی شود، به طور کلی فرش های نفیس به فرش های ابریشمی و عتیقه گفته می شود که هم از نظر مالی ارزش و قیمت بالایی دارند و هم از نظر معنوی زیرا این نوع فرش ها به معنای واقعی کلمه به صورت هنرمندانه و با ظرافتی بسیار خاص بافته شده اند. حال چنین فرشی می تواند فرش معمولی (یعنی برای استفاده) باشد و یا تابلو فرش باشد که بنا به دلایل مختلف نیاز به شستشو پیدا کرده است.
بهترین روش شستشوی فرش های نفیس و عتیقه سپردن آنها به یک قالیشویی معتبر و مجهز است، قالیشویی که هم دارای دستگاه های به روز و مجهز باشد و هم پرسنل ایشان مهارت و تجربه کافی در زمینه شستشوی فرش نفیس شما داشته باشند. تعرفه شستشوی فرش های نفیس معمولا از طرف اتحادیه قالیشویی اعلام نمی شود زیرا تمام قالیشویی های سطح شهر قادر به شستشوی چنین فرش هایی نیستند، پس هزینه نهایی شستشوی فرش های نفیس توسط قالیشویی محاسبه و اعلام می شود. اگر فرش نفیس شما متراژ پایین باشد برای مثال تابلو فرش باشد هزینه شستشوی آن به صورت کلی محاسبه می شود.
در نهایت هر چقدر هم که هزینه شستشوی این نوع فرش ها در قالیشویی زیاد باشد باز هم ارزش دارد زیرا در این صورت شما آسوده خاطر خواهید بود که فرشتان توسط افراد کاربلد و ماهر، و توسط مواد شوینده طبیعی و مخصوص شسته می شود و هیچ آسیبی به فرش نخواهد رسید، اما اگر شما چنین فرش هایی را در خانه بشویید به اجبار باید از مواد شوینده صنعتی و شیمیایی استفاده کنید که خود این مواد برای فرش های حساسی مانند فرش ابریشم بسیار مضر هستند.
چای و قهوه از نوشیدنی های پر طرفدار هستند که با توجه به رقیق و مایع بودنشان ممکن است با یک سهل انگاری کوچک بر روی زمین، فرش، لباس و … بریزند و چون رنگ تیره ای دارند باعث ایجاد لک بر روی شیء مذکور می شود و دیگر نمی توان آن لک را پاک کرد مگر اینکه راهکارهای پاک کردن لکه چای و قهوه را بلد باشید که ما در این مقاله قصد داریم راهکارهای پاک کردن لکه چای روی فرش را به شما آموزش دهیم، با توجه به اینکه چای و قهوه ترکیبات شبیه به هم دارند می توانید از این راهکارها برای پاک کردن لکه قهوه روی فرش نیز استفاده کنید.
فرش یکی از وسایل منزل مورد علاقه ایرانی ها می باشد به همین دلیل در تمام خانه های ایرانی چه سبک مدرن داشته باشند چه سبک سنتی از فرش استفاده می شود. گاهی بر اثر اتفاق یک ماده خوراکی یا هر ماده رنگی دیگری روی فرش میریزد و موجب کثیفی فرش می شود ، برخی از این ماده ها مانند چای زمانی که روی فرش میریزند حتی با شستشو نیز پاک نمی شوند و لکه زرد رنگ آنها بر روی فرش باقی می ماند که این برای یک خانم ایرانی بسیار آزار دهنده است.
اما نگران نباشید زیرا ما در این مقاله ترفندهایی را به شما آموزش خواهیم داد که به راحتی بتوانید لکه چای روی فرش خود را پاک کنید، حتی بدون نیاز به شستشو.
فرش ها به طور کلی به سه دسته فرش ماشینی، دستباف و ابریشم تقسیم می شوند که پاک کردن لکه چای از روی هر کدام از آنها متفاوت است پس راهکارهای مربوط به هر کدام از آنها را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.
لکه چای روی فرش ابریشم:
فرش های ابریشم با توجه به نفیس، زیبا و حساس بودنشان چندان به عنوان فرش معمولی (یعنی مانند فرش های دیگر) مورد استفاده قرار نمی گیرند و بیشتر به عنوان تابلو فرش و برای تزیین مکان های مختلف از آنها استفاده می شود. اما برخی از افراد به دلیل علاقه زیادی که به این گونه فرش ها دارند یا بنا به دلایل مختلف این فرش ها را مانند فرش های دیگر در نقاط مختلف خانه بر روی زمین پهن می کنند که در این صورت امکان ریختن هر ماده ای بر روی آن وجود دارد.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که از فرش ابریشم استفاده می کنید و بر اثر سهل انگاری خود یا مهمانانتان، بر روی فرش چای یا قهوه ریخته است بهتر است ابتدا از یک دستمال کاغذی یا حوله ای برای جمع کردن چای از روی فرش ابریشم استفاده کنید تا مایع چای به صورت کامل از روی فرش جمع شود.
سپس برای از بین بردن لکه چای روی فرش بهتر است آن را به یک قالیشویی معتبر بسپارید تا با استفاده از متد های روز پاک کردن لک، و مواد شوینده مخصوص فرش ابریشم لکه چای را از روی فرش ابریشم شما پاک کنند بدون اینکه به فرش شما آسیبی برسد. زیرا فرش ابریشم بسیار حساس است و اگر خودتان اقدام به پاک کردن لکه با روش های مختلف، کنید ممکن است به فرش آسیب بزنید و همین آسیب هرچند اندک از قیمت و ارزش فرش شما می کاهد.
البته هر قالیشویی مسئولیت این کار را به عهده نمی گیرد زیرا اگر کارکنان قالیشویی تخصص کافی در این زمینه نداشته باشند به فرش آسیب میزنند و قالیشویی باید برای جبران خسارت پرداخت کند.
لکه چای روی فرش دستباف :
فرش دستباف اگر با نخ ابریشم بافته شود همان فرش ابریشمی خواهد شد و باید برای پاک کردن لکه چای روی فرش روش های گفته شده در بالا را انجام دهید. اما اگر فرش دستباف شما از نوع ابریشمی نباشد می توانید با توجه به نوع فرش و مقدار لکه یکی از ترفندهای زیر را برای پاک کردن لکه چای روی فرش انجام دهید.
اگر در همان لحظه ریختن چای بر روی فرش دستباف متوجه این اتفاق شدید بهتر است چای را با یک قاشق از روی فرش جمع کنید و سپس بر روی محل مورد نظر یک دستمال حوله ای بیندازید تا چای های باقیمانده را به خود جذب کند و یا با مکش قوی جاروبرقی تمام قطرات چای را از روی فرش جمع کنید، به این ترتیب خود چای از روی فرش جمع می شود اما بو و لکه چای روی فرش باقی می ماند که برای پاک کردن لکه چای نیز می توانید مقداری شامپو فرش روی یک اسفنج بریزید و محل مورد نظر را توسط آن پاک کنید و بلافاصله بعد از اسفنج آغشته به شامپو فرش یک دستمال نم دار روی قسمت مورد نظر بکشید.
زمانی که بر روی فرش دستباف یک مایع (هر مایعی) میریزد، به دلیل نخ هایی که برای بافت آن مورد استفاده قرار گرفته اند این فرش بو می گیرد و این بو میتواند برای بسیاری از افراد آزار دهنده باشد، اگر شما هم پس از ریختن چای بر روی فرش دستباف با این مشکل مواجه شدید بهتر است برای چند ساعت فرش خود را در معرض هوای آزاد و نور مستقیم خورشید قرار دهید تا این مشکل نیز برطرف شود.