جنسیت عطر یکی از مسائلی بود که بیشتر از 50 سال از مطرح شدن آن میگذرد، در طی زمان تعصب روی این موضوع کمتر شد. در حال حاضر عدهای موافق این نوع دستهبندی هستند و عدهای نیز به این تفکیک کردن اهمیتی نمیدهند و با آن موافق نیستند.
تقسیمبندی بر اساس جنسیت عطر سابقه طولانی و پیچیدهای دارد که تحت تأثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی و تبلیغاتی است. در گذشته ادکلنها یک کالای لوکس بهحساب میآمدند و فقط در اختیار افراد ثروتمند بود. با این حال، با رشد صنعت، شرکتها شروع به هدف قرار دادن مخاطبان مختلف بر اساس جنسیت کردند.
در اوایل قرن بیستم، این محصول عمدتاً برای زنان به بازار عرضه میشد. این بهدلیل انتظارات جامعه بود که خانمها باید بوی خوش داشته باشند. ادکلن زنانه اغلب گلی و شیرین بودند و نامهایی مانند «شانل شماره 5» و «شالیمار» داشتند.
از سوی دیگر، جنسیت عطر تا دهه 1960 همچنان بیشتر زنانه بود و برای مردان بهطور گسترده به بازار عرضه نشدند، اما از این سال به بعد این اتفاق افتاد. این تا حدی به دلیل تغییر هنجارهای اجتماعی در مورد مردانگی بود.
تبلیغات نقش مهمی در شکلگیری این تقسیمبندیهای جنسیتی بازی کرد. تبلیغات عطر اغلب زنان زیبا را در محیطهای رمانتیک نشان میداد، در حالی که اغلب مردان را در محیطهای اکشن به تصویر میکشید. این انتظارات جامعه را در مورد نقشهای جنسیتی تقویت کرد و به ایجاد بازاری متفاوت برای زنان و مردان کمک کرد.
تقسیمبندی جنسیت عطر تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله نتهای بویایی، نام و بستهبندی و بازاریابی و تبلیغات است.
توصیف رایحه یکی از مهمترین عوامل در تقسیمبندی این محصول است. از لحاظ تاریخی، نوع زنانه با رایحههای گلی و شیرین همراه بوده، در حالی که نوع مردانه با رایحههای چوبی و تند همراه است. این تقسیمبندی بر اساس انتظارات اجتماعی پیرامون زنانگی و مردانگی شکل گرفت.
نام و بستهبندی نیز در تقسیمبندی نقش بهسزایی دارد، نوع مناسب بانوان اغلب با نامها و بسته بندیهایی مانند بطریهای صورتی و طرحهای گل به بازار عرضه میشوند. از سوی دیگر ادکلن مردانه با اسمها و پکیجینگهای مردانه مانند بطریهای مشکی و طرحهای جسورانه به بازار میآیند. این کلیشههای جنسیتی را تقویت میکند و یک تقسیمبندی واضح بین این دو ایجاد میکند.
شاید بازاریابی و تبلیغات تاثیرگذارترین عوامل در این موضوع معمولاً در تبلیغات اکثر بانوان را در محیطهایی احساسی و رمانتیک نشان میدهند و چنین جلوه میدهند که همه چیز حول این افراد باید لطیف و ملایم باشد. اما آقایان را در صحنههای خشن و اکشن به تصویر میکشند و آنها را دور از هر لطافت و ملایمتی نشان میدهند.
در سالهای اخیر، آگاهی در مورد نیاز به ادکلنهای فراگیرتر افزایش یافته است. بسیاری از شرکتها در حال حاضر محصولات خنثی و بدن جنسیت تولید میکنند که میتواند برای هر کسی، صرف نظر از آقا یا خانم بودن، استفاده شود.
جنسیت عطر به دلیل عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی و روانی به وجود آمده است و هر کدام به نوبه خود در به وجود آمدن این دستهبندی نقش داشته در این بخش هر کدام از این دلایل را بررسی میکنیم.
این عوامل در به وجود آمدن این دستهبندی نقش بسزایی دارند. فرهنگهای مختلف باورها و ارزشهای متفاوتی در رابطه با نقشها و انتظارات از آقایان و بانوان دارند. این باورها و ارزشهای فرهنگی بر استراتژیهای بازاریابی و تبلیغاتی شرکتهای عطر تأثیر میگذارد که اغلب بر اساس این هنجارهای فرهنگی، جنسیتهای خاصی را هدف قرار میدهند.
عوامل اجتماعی نیز در دستهبندی کردن ادکلنها نقش دارند. جامعه اغلب نقشها و انتظارات جنسیتی را به افراد تحمیل میکند که میتواند بر ترجیحات آنها برای عطرهای خاص تأثیر بگذارد. بهعنوان مثال، آقایان ممکن است برای انتخاب عطرهایی که مردانه در نظر گرفته میشوند برای انطباق با هنجارهای اجتماعی تحت فشار باشند. بهطور مشابه، برای بانوان هم میتواند این اتفاق بیفتد.
جنسیت عطر میتواند تحت تأثیر عوامل روانی نیز به وجود آمده باشد. تحقیقات نشان میدهد که مردان و زنان بهدلیل تفاوتهای بیولوژیکی و روانی، ترجیحات بویایی متفاوتی دارند. بهعنوان مثال، بانوان نسبت به مردان حس بویایی حساستری دارند، که ممکن است بر ترجیحات آنها برای ادکلنهای خاص تأثیر بگذارد. علاوه بر این، عوامل روانشناختی مانند ذائقه شخصی، خلقوخوی و احساسات نیز میتوانند بر ترجیح فرد برای یک رایحه خاص تأثیر بگذارند.
بهطور سنتی، ادکلنها بهعنوان یک کالای جنسیتدار به بازار عرضه میشدند. این بهدلیل عوامل فرهنگی، اجتماعی و روانی است که بر ادراک ما از نقشها و انتظارات جنسیتی تأثیر میگذارد. این عوامل مختلف سبب شده بودند که افراد بر این باور باشند که یک سری رایحهها با ویژگیهای خاص، صرفاً برای بانوان مناسب بوده و برعکس یک سری رایحهها فقط برای آقایان است.
با این حال، در سالهای اخیر، تغییری به سمت نگاه مدرنتر به ادکلنها صورت گرفته است. بسیاری از شرکتهای تولیدکننده عطر در حال حاضر در حال تولید ادکلنهای تک جنسیتی هستند که میتواند توسط هر کسی، صرف نظر از مرد یا زن بودن، استفاده شود. این تغییر متأثر از تغییر نگرش نسبت به جنسیت و تشخیص این است که افراد باید آزاد باشند تا خود را به هر طریقی که انتخاب میکنند ابراز نمایند.
دیدگاه مدرن از عطرها تشخیص میدهد که ترجیحات رایحه ذهنی و شخصی هستند. تصدیق میکند که افراد باید در انتخاب ادکلنها بر اساس سلیقه شخصی خود آزاد باشند نه انتظارات اجتماعی، این دیدگاه همچنین میپذیرد که هیچ ارتباط ذاتی بین رایحه و هویت جنسی وجود ندارد و افراد باید آزاد باشند تا هر رایحهای را انتخاب کنند.
طبقهبندی ادکلنها بر اساس مردانه و زنانه به دلیل تداوم تعصب جنسیتی و محدود کردن آزادی انتخاب مورد انتقاد قرار گرفته است. شرکتهای تولیدکننده با پیوند دادن برخی رایحهها به آقا یا خانم بودن افراد، انتظارات جامعه را از آنچه که مردانه یا زنانه در نظر گرفته میشود، تقویت میکنند. این میتواند توانایی افراد برای بیان آزادانه خود را محدود کند.
علاوه بر این، محدودیت میتواند با هنجارهای اجتماعی در تضاد باشد. جامعه در این سالها به سمتی حرکت کرده که دیگر مانند گذشته هویت بانوان تنها در لطافت و آقایان در خشونت خلاصه نمیشود و پافشاری بر این تفکیک با هنجارهای کنونی جامعه در تضاد است. دیگر نباید جنسیت عطر مطرح باشد.
همچنین این اتفاق آزادی در انتخاب را از افراد میگیرد و آنها را به طیف خاصی از محصولات محدود میکند. این اتفاق اصلاً خوشایند نیست به همین دلیل دیگر افراد از چنین تقسیمبندیهایی استقبال نمیکنند.
در مجموع جنسیت عطر در حال حاضر بسیار کمرنگتر شده و بسیاری از کمپانیهای فعال در این حوزه به سمت تولید محصولاتی رفتهاند که تنها برای آقایان یا خانمها نباشد. با این وجود باز هم عدهای طرفدار دستهبندی ادکلنها بر اساس هویت جنسی افراد هستند با این تفاوت که دیگر تعصبی روی این موضوع وجود ندارد و هر کس میتواند آزادانه تصمیم بگیرد.
فروشگاه آنلاین عطرش یک مجموعه معتبر و حرفهای در زمینه فروش انواع ادکلن بهحساب میآید که تنوع محصول بسیار بالایی دارد. با مراجعه به وبسایت آنها میتوانید تنها با چند کلیک محصول موردنظر خود را سفارش دهید.