کاربردهای گسترده این مدل شیر در صنایع مختلف باعث شده که ساخت شیر پروانه ای در دستور کار بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی و خارجی قرار بگیرد و انواع مختلفی از این محصول را به بازار ارائه دهند. در این مقاله میخواهیم انواع شیر پروانه ای را معرفی کرده و به بررسی کاربردهای آنها بپردازیم.
یکی از مهمترین معیارها برای دسته بندی شیر پروانه ای، نوع عملگر یا اکچویتور آن است که نحوه باز و بسته شدن شیر را مشخص میکند. بر این اساس میتوان انواع شیر پروانه ای را در دسته بندی زیر قرار داد:
بسته به اینکه بدنه شیر پروانه ای از چه متریالی ساخته شده باشد، میتوان آن را در دستههای زیر قرار داد:
بسته به اینکه شیر پروانه ای بر اساس چه ساختاری ساخته شده باشد و از چه مکانیزمی برای اتصال آن استفاده شود، میشود انواع باترفلای ولو را به صورت زیر بیان کرد:
شیر پروانه ای ویفری از نظر قیمت بسیار مقرون به صرفه است و معمولا در میان دو فلنج قرار میگیرد. به همین دلیل در مواردی که فشار دوطرفه باشد یا جریان برگشتی در سیال به وجود بیاید، میتواند مقاومت خوبی از خود نشان دهد. شیر پروانه ای ویفری وزن کمی داشته و نصب آن هم بسیار ساده است.
شیر پروانه ای فلنج دار به صورت مرکزی بر روی شفت نصب شده و از ساقه یا فلنج به عنوان محور برای چرخش دیسک استفاده میکند. در این مدل از شیرها، میتوان جهت جریان را با استفاده از تغییر دادن موقعیت یا جهت دیسک نسبت به فلنج تنظیم کرده و به این ترتیب، آن را در راستای دلخواه هدایت نمود.
شیر پروانه ای لاگ تایپ در قسمت خارجی خود رزوههایی دارد که در کنار پایههای بیرون زده از بدنه شیر، امکان نصب را برای شما فراهم میکنند. این مدل از شیرهای پروانه ای به راحتی بر روی لولههایی با سایزهای مختلف قابل نصب هستند و معمولا از فولاد، چدن داکتیل یا آلومینیوم برنز ساخته میشوند. شیرهای پروانه ای فلنج دار با پیچ و مهره متصل میشوند و برای فشارهای کاری بالا بسیار مناسب هستند.
انواع باترفلای ولو صنعتی را با توجه به ویژگیهایی که دارند، میتوان در صنایع مختلف مورد استفاده قرار داد. در ادامه به معرفی کاربردهای شیر پروانه ای در صنایع مختلف پرداختهایم.
در صنایع غذایی برای بسته بندی انواع نوشیدنیها یا ریختن مواد اولیه در قالبهای مورد نظر، از شیر پروانه ای استفاده میشود. معمولا جنس شیرهایی که در این صنایع مورد استفاده قرار میگیرند، استنلس استیل بوده که از نظر بهداشتی مشکلی را برای مواد غذایی به وجود نمیآورند و ایمنی خوبی هم دارند. شیرهای پروانه ای با عملگر برقی مناسبترین گزینه برای استفاده در صنایع غذایی هستند و میتوانند سرعت تولید را به صورت قابل توجهی افزایش دهند.
در پالایشگاههای نفت و گاز معمولا نیاز به یک مدل شیر صنعتی است که در برابر خوردگی و دماهای زیاد مقاومت خوبی از خود نشان دهد. به همین دلیل از آلیاژهای مخصوصی برای ساخت بدنه، دیسک و سیت شیر پروانه ای استفاده میشود که بتوانند فشار و دمای کاری بالا را به خوبی تحمل کنند. شما میتوانید از عملگرهای هیدرولیکی یا پنوماتیکی برای کنترل مسیر سیال با استفاده از باترفلای ولو در صنایع نفت و گاز استفاده کنید.
از دیگر کاربردهای شیر پروانه ای صنعتی میتوان به ساخت انواع داروها و محصولات بهداشتی اشاره کرد. در ساخت این داروها، کنترل مقدار سیال ریخته شده در ترکیبات بسیار اهمیت دارد و باید از شیرهایی استفاده کرد که آب بندی خوبی داشته باشند. به همین دلیل شیر پروانه ای استنلس استیل با سیت پلاستیکی گزینه خوبی است و عملگر برقی هم میتواند قابلیت اطمینان بالایی را ایجاد کند.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل انواع شیر پروانه ای را معرفی کرده و کاربردهای باترفلای ولو صنعتی را بیان کردیم. در صورتی که میخواهید مدت زیادی از شیرهای پروانه ای استفاده کنید، توصیه میشود که حتما به سراغ تولیدکنندهای بروید که استانداردها را در ساخت شیر پروانه ای به خوبی رعایت میکند. همچنین خرید مستقیم این شیرها از تولیدکننده میتواند در هزینههای شما هم تا حد زیادی صرفه جویی کرده و از نظر اقتصادی برایتان مقرون به صرفه باشد.