سلام نو، در واقع دعای نادعلی از دو دعای جداگانه تشکیل شده است. نادعلی صغیر و نادعلی کبیر هر دو به لحاظ ماهوی همچون یکدیگر هستند به طوری که مصراع نخست هر دو دعا مشابه همدیگر است. با این وجود دعای نادعلی کبیر مانند نادعلی صغیر متن شعرگونه و ساختار شعری ندارد. دعای نادعلی کبیر تقریبا هشت برابر دعای نادعلی صغیر است.
زادالمعاد کتابی است که در آن دعای نادعلی کبیر آمده است. با این وجود برای خیلی از ما دعای نادعلی صغیر که با مصراع معروف نادِ عَلیاً مَظهَرَالعَجائِب آغاز میشود، آشنا است. دعای نادعلی صغیر در کتاب معروف علامه مجلسی یعنی بحار الانوار آمده است. متن دعای نادعلی کبیر را میتوانید اینجا بخوانید.
کم نیستند افرادی که به منظور برآورده شدن حاجات شرعیه خود به در خانه مولای متقیان متوسل میشوند. در فراز اول این دعا سفارش به خواندن نام علی ابن ابی طالب (ع) به منظور یاری کردن ما شده است. در این دعا به بزرگی خداوند و پیامبرش و همچنین به ولایت حضرت علی (ع) به عنوان اولین امام شیعیان اشاره شده است.
در باب خواص خواندن نادعلی سخن بسیار است. از تأثیر این دعا برای مواجهه با مشکلات گرفته تا درمان بیماری را سخن زیاد است. تحبیب قلوب را میتوان یکی از اصلیترین دلایل خواندن این دعا از سوی افراد دانست. به سلطه درآوردن قلبها و آسان شدن مسیر ازدواج از اصلیترین مؤلفههایی است که شمار قابل توجهی از افراد معتقد را به سوی خواندن دعای نادعلی سوق میدهد. این در حالی است که بسیاری بر این باورند نه فقط جلب محبت بلکه بیش از هفتصد خاصیت دیگر در خواندن نادعلی وجود دارد.
کیفیت خواندن این دعا هم آداب خاص مربوط به خود را دارد. در برخی منابع آمده است اگر کسی حاجتی داشت با تمسک به امام اول شیعیان، حضرت علی (ع) دعای نادعلی را 7 نوبت به آن نیت باید بخواند. خواندن این دعا پس از نماز صبح به تعداد 9 دفعه به منظور افزایش ثروت نیز سفارش شده است. همچنین آمده است اگر کسی قرضی داشته باشد و در پی ادای آن باشد باید به مدت 15 روز و هر روز 22 مرتبه دعای نادعلی را بخواند.
دعای نادعلی را میتوان از جمله دعاهای معصوره دانست. این قبیل دعاها به صورت مستقیم از سوی معصوم (ع) به ما رسیده است. بر اساس روایاتی که سلمان فارسی آن را نقل کرده دعای نادعلی از وجود مبارک حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی (ص) بیان شده است.
بیشتر بخوانید: متن دعای جوشن کبیر
با این حال نگاههای دیگری هم درباره ضعیف السند بودن این دعا وجود دارد. یکی از شارحان اهل سنت دیوان امیرالمؤمنین(ع) به نام میبدی نقل کرده این دعا به پیامبر در روز احد الهام شده است. کیفیت خواندن این دعا در برخی منابع به صورتهای مختلف آمده است اما با توجه به اینکه به لحاظ روائی منبع درستی در این باره وجود ندارد بسیاری معتقدند بهتر است این دعا صرفاً به امید ثواب و یا قصد رجاء خوانده شود. روی هم رفته نظر مراجع عظیم الشان تقلید درباره دعاهای بدون سند قطعی این است که این ادعیه بهتر است که این دعا به امید ثواب و نه به این نیت که مستقیماً از سوی ائمه معصومین وارد شده، خوانده شود.
این نکته را هم باید توجه داشت با عنایت به تفاوتی که میان عبادات و ادعیه وجود دارد چنانچه تعارضی با آموزههای شریعت مبین اسلام به وجود نیاید میتوان هر دعایی را با هر انشایی خواند. روایات وارده از سوی معصومین (ع) نیز این امر را تأیید میکند.