سیزپی نام درگاه پرداخت اینترنتی است که با مجوز رسمی شاپرک و از سال 1398 فعالیت خود را آغاز کرد. درگاه پرداخت چیست و به چه کاری می آید؟ بهترین درگاه پرداخت کدام است؟ درگاه پرداخت امن از کجا بگیریم؟ این ها سوالاتی است که به آن ها پاسخ خواهیم داد.
درگاه پرداخت اینترنتی یا IPG، امکان اتصال فروشگاه اینترنتی به درگاه پرداخت را فراهم می کند و می توان هزینه کالا و خدمات را از طریق آن دریافت کرد. با پیشرفت روش های نوین پرداخت، در حال حاضر امکان اتصال شبکه های اجتماعی به درگاه پرداخت وجود دارد و یک فروشنده در اینستاگرام می تواند با درج لینک پرداخت اینترنتی در بیو پیج خود نسبت به سفارش گیری و دریافت هزینه محصولات اقدام کند. درگاه پرداخت اینترنتی یک صفحه با فیلدهای شماره کارت، تاریخ انقضا، cvv2، رمز پویا است که باید خریدار آن را مطابق با کارت بانکی خود وارد کند، با انتخاب گزینه پرداخت، وجه از حساب دارنده کارت کسر و پس از 24 ساعت به حساب دارنده درگاه (پذیرنده) واریز می شود.
هنگام انجام عملیات پرداخت توجه به آدرس درگاه پرداخت اینترنتی و اطمینان از اینکه آدرس آن، صرفاً و بدون هیچ حرف یا علامت اضافه و کم، با کلمه https شروع و صرفاً با عبارت .shaparak.ir باشد ضروری است، درگاه پرداخت امن سیزپی با رعایت این مورد امکان پرداخت امنی را فراهم می کند. سیزپی درگاه معتبر بانکی ارائه می کند و برتری آن نسبت به شرکت های پرداخت در تعداد درگاه هایی است که ارائه می کند، در حالت سنتی خود یک کسب و کار به شرکت پرداخت مراجعه می کرد و تنها از همان درگاه می توانست استفاده کند و در مدل به روزتر و در قالب فرآیند پرداخت یاری، یک کسب و کار اینترنتی می تواند همزمان به چندین درگاه متصل شود بدون اینکه نیازی باشد به تک تک این شرکت ها مراجعه کند. پرداخت یار در چارچوب سند تدوینی بانک مرکزی امکان پرداخت های بدون کارت را فراهم می کند. برای مشاهده مجوز پرداخت یاری سیزپی می توانید به سایت شاپرک مراجعه کنید.
ویژگی های درگاه پرداخت اینترنتی سیزپی
درگاه پرداخت اینترنتی سیزپی در حال حاضر یکی از بهترین درگاه پرداخت های کشور می باشد که تیم مشاوره کسب و کار سیزپی به ارائه راه حل های کاربردی متناسب با هر کسب و کاری می پردازد، یعنی اگر فروشنده ای به دنبال راهکار پرداختی متناسب با نوع بیزنس خود باشد می تواند با این کارشناسان در ارتباط باشد. در سیزپی مشتری به حال خود رها نمی شود و با پایش تراکنش های ناموفق نسبت به بررسی علت این مشکلات پرداخته می شود، مرکز تماس سیزپی به صورت مستمر با پذیرنده در ارتباط است تا اگر مشکلی به وجود آمده باشد آن را مرتفع کنند.