کنترلپنل هاست (web hosting control panel)، یک رابط کاربری گرافیکی یا در بعضی موارد، یک رابط مبتنی بر وب است که به صورت آنلاین قابل دسترسی است و ابزارهایی را برای مدیریت وبسایت، حساب میزبانی وب و بعضاً سرور فراهم میکند. در این مقاله به شما خواهیم گفت کنترل پنل هاست چیست و با انواع آن آشنا خواهیم شد.
در بیشتر موارد، شما از طریق مرورگر وب به کنترلپنل خود دسترسی پیدا خواهید کرد، اگرچه این امر ممکن است در موارد مختلف متفاوت باشد. تقریباً هر شرکت میزبانی وب یا هاستینگ، دارای پنل کاربری مختص خود است و برخی از آنها گزینههای کنترلپنل را نیز به شما ارئه میدهند.
کنترل پنل هاست چیست؟
کنترلپنل قسمت مدیریت حساب میزبانی وب شما است که شرکت هاستینگ مربوطه، پس از خرید هاست یا سرور در اختیار شما قرار میدهند و در اصل یک رابط است که شما برای مدیریت همه جانبه سایت یا سرور خود به آن نیاز دارید.
شما میتوانید تمام قسمتهای سایت خود را از طریق دسترسی به کنترلپنل و بدون استفاده از هیچ نرم افزار اضافی (از جمله نرم افزار FTP برای بارگذاری فایلها)، مدیریت کنید، اگرچه بسیاری از افراد استفاده از نرمافزارهای جانبی را راه حل سریعتر و آسانتر میدانند.
برخی از کارهای مدیریت وب و سرور که میتوانید از طریق رابط کنترلپنل انجام دهید، به شرح زیر میباشد:
· Account managemant
· Domain Management
· One-Click Installation
· Email Management
· FTP
· Database Management
· File Management
· Backups
· پشتیبانی
برخی از شرکتهای هاستینگ، از کنترلپنلهای اختصاصی خود استفاده میکنند اما اکثر آنها از محبوبترین پلتفرمها استفاده میکنند. پلسک یکی از کنترلپنلهای محبوب است که همراه با Server CP و Virtuozzo استفاده میشود. در صورتیکه هاست وردپرس تهیه نمودهاید و یا وبسایت خود را روی هاست لینوکس مدیریت میکنید، بهتر است بدانید که مشهورترین و محبوبترین کنترلپنل، سیپنل است.
در ادامه با انواع کنترلپنلها آشنا خواهیم شد.
انواع کنترل پنل هاست
۱. سیپنل (cPanel)
در مورد سیپنل باید گفته شود که در سرتاسر جهان به طور گستردهای شناخته شده است و به عنوان متداولترین و محبوبترین کنترلپنل وبسایت در تاریخ اینترنت شناخته میشود. رابط کاربری آن ممکن است کمی قدیمی باشد اما بصری است و تمام ویژگیهای اساسی مدیریت سرور را ارائه میدهد.
توجه داشته باشید که سیپنل فقط از لینوکس پشتیبانی میکند. برخی از مهمترین ویژگیهای سیپنل شامل امکان نصب سریع برنامههای مدیریت محتوای CMS به لحاظ سادگی نصب آنها است. همچنین سیپنل شامل بسیاری از ابزارهای عالی از پایگاه دادهها گرفته تا ابزارهای پشتیبانگیری عالی است. سیپنل را در کنار با WHM استفاده میکنند و ترکیب این دو، یک کنترلپنل میزبانی وب عالی و بسیار قدرتمند ارائه میدهد.
۲. پلسک (Plesk)
آیا سهولت استفاده و سادگی هدف اصلی شماست؟ در صورتی که متخصص در زمینه میزبانی وب نیستید، ممکن است پلسک را دوست داشته باشید، این کنترلپنل، یک کنترلپنل میزبانی با هدف ایجاد امنیت و اجرای وبسایت و برنامههای کاربردی به طور سریع و آسان است. در حالی که سیپنل برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ وارد بازار شد، پلسک از سال ۲۰۰۱ ارائه شده است.
جالب اینجاست که اگر از سرور میزبانی ویندوز استفاده میکنید، حتما پلسک را ترجیح میدهید. در حالی که سیپنل فقط برای سرورهای لینوکسی است، پلسک نسخه ویندوز را نیز در کنار لینوکس، ارائه میدهد. پلتفرم پلسک با سیستم عاملهای دبیان، اوبونتو، CentOS، Red Hat Linux، Cloud Linux و Windows سازگاری دارد.
همچنین لازم به ذکر است که در پلسک، کاربران هم امکان عملکرد مشتری و هم عملکرد مدیریت را دارند که آن را انعطافپذیر میکند و به طور کلی یک کنترلپنل قدرتمند است که سطح بالایی از کنترل را به کاربران خود ارائه میدهد. در نتیجه جای تعجب نیست که طیف وسیعی از میزبانان وب مانند Go Daddy، Docker و حتی Google از پلسک استفاده کنند.
۳. اچپنل (hPanel)
اچپنل یک کنترلپنل محبوب دیگر است که توسط تیم هاستینگر برای مشتریان خود طراحی شده است و برای توزیع کنندگان لینوکس موجود است. همچنین، در حال حاضر از اچپنل فقط میتوان بر روی میزبانی اشتراکی استفاده کرد.
به نظر میرسد اچپنل کمیشبیه سیپنل است، اما نسخه راحتتری نسبت به آن است. به عنوان مثال، اگر چه همه گزینهها در صفحه اول قرار دارند، هنگامیکه یکی از آنها را انتخاب میکنید، یک منوی کناری در سمت چپ ظاهر میشود. بنابراین پیمایش در بخشهای مختلف نیز آسان تر خواهد بود.
۴. دایرکتادمین (Direct Admin)
دایرکتادمین نیز یکی دیگر از کنترلپنلهای محبوب میزبانی وب است که برای سرورهای لینوکس ایجاد شده است. در حال حاضر از CloudLinux ، Red Hat، Fedora Core، CentOS، FreeBSD، Ubuntu و Debian پشتیبانی میکند.
برخی از ویژگیهای موجود در این کنترلپنل میزبانی، ابزارهای مدیریتی مربوط به DNS و مدیریت ایمیل، پشتیبانگیری، نظارت بر فرآیندهای سیستم، دسترسی به لاگهای مربوط، مدیریت فایلهای داخلی و تنظیم چند سرور، به علاوه امکان پیکربندی سفارشی وبسرور میباشد.
دایرکتادمین لیستی از تمام ابزارهای اساسی را که از سیستم عامل لینوکس انتظار دارید، ارائه میدهد و میتوان آن را یک انتخاب واقعاً خوب برای کاربران جدید با بودجه پایینتر دانست.
۵. وبمین (Webmin)
نسخه منبعباز (open source) دیگری از کنترلپنل میزبانی توسط وبمین ارائه میشود. این کنترلپنل از یک وبسرور و تعدادی از برنامههای CGI تشکیل شده است که پروندههای مختلف سیستم را مستقیماً به روز میکند (مانندetc/inetd.conf /psswd / etc / ) بدون شک یکی از مهمترین نکات مثبت وبمین مدولار بودن آن است، که باعث میشود شما صدها افزودنی اضافی داشته باشید که میتوانند به راحتی نصب شوند و توانایی کنترل برنامههای اضافی را در سیستمهای لینوکس تضمین میکنند.
۶. آیاسپی منیجر (آیاسپی منیجر)
آیاسپی منیجر یکی دیگر از کنترلپنل میزبانی لینوکس است که در روسیه ایجاد شده است آیاسپی منیجر از طیف گستردهای از نرم افزارهای شخص ثالث پشتیبانی میکند و میتواند در دو نسخه مختلف خریداری شود، همچنین قادر به مدیریت چندین دامنه و کاربران مختلف نیز میباشد.
اگرچه آیاسپی منیجر طیف کاملی از گزینههای ارائه شده توسط پلسک را ارائه نمیدهد، اما با این وجود قیمت بسیار رقابتیای دارد و در صورت عدم توانایی پرداخت هزینه پلسک، این کنترلپنل میتواند گزینهای مناسب باشد.
کلام آخر
همه کنترلپنلهای فوقالذکر ویژگیها، جوانب مثبت و منفی خاص خود را دارند. تعیین اینکه بهترین کدام است بسیار دشوار است. با این حال، این صفحات وب یک ویژگی مشترک دارند که مدیریت سرورها و میزبانی را آسان و سریعتر میکنند. به همین دلیل آنها راه حل خوبی برای مبتدیان و توسعهدهندگان هستند. در صورت نیاز به تهیه و مشاوره میتوانید با متخصصین وبرمز در این زمینه تماس حاصل نمایید.