یکی از راه های بسته بندی و شکل دهی محصولات یا مواد پلاستیکی وکیوم فرمینگ است. وکیوم فرمینگ یکی از بهترین روش ها و به شدت توصیه شده برای بسه بندی در صنایع مواد غذایی و محصولاتی مثل لوازم آرایشی و بهداشتی، شیرینی و شکلات، قطعات و ... است.
بسته بندی خاص و متفاوت با وکیوم فرمینگ
یکی از راه های بسته بندی و شکل دهی محصولات یا مواد پلاستیکی وکیوم فرمینگ است. وکیوم فرمینگ یکی از بهترین روش ها و به شدت توصیه شده برای بسه بندی در صنایع مواد غذایی و محصولاتی مثل لوازم آرایشی و بهداشتی، شیرینی و شکلات، قطعات و ... است. این فرایند توسط دستگاه های اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک انجام می شود.
آشنایی اولیه با وکیوم فرمینگ
آشنایی اولیه : به فرایندی که در طی آن یک ورق پلاستیک با هیتر مخصوص حرارت دیده و با وارد کردن فشار منفی هوا را خالی کرده و در نهایت به شکل قالبی برای محصول در می آید وکیوم فرمینگ می گویند.
وکیوم فرمینگ از ابتدا
الکساندر پارکس در سال 1855 با حرارت دادن به سلولوئید متوجه شد می تواند به آن شکل دهد و اینگونه شد که نخستین بار پلاستیک با مفهوم امروزی تولید شد. سالیان سال بعد در دهه 1950 میلادی، وکیوم فرمینگ به عنوان یک ابزار برای بازار یابی با تکنولوژی قالب سازی، شکل گرفت تا اینکه در سال 1964 دستگاه وکیوم فرمینگ ثبت اختراع شد.
شناخت مزایای وکیوم فرمینگ
- شفافیت در محصول نهایی: از آنجایی که برای قالب سازی از پلاستیک استفاده می شود در نتیجه بسته بندی به صورت کاملا شفاف به نظر می رسد و در نتیجه آن مشتری راحت تر می تواند بررسی های خود را بر روی محصول انجام دهد
- هزینه پایین: بدلیل استفاده از پلاستیک های بازیافتی و در پی آن تجهیزات کم هزینه که پیچیدگی خاصی ندارد؛ هزینه کلی پایین و مقرون به صرفه است.
- نداشتن هیچ رقیبی!: از آنجا که این سیستم تولید و مصرف بسیار آسان و پرکاربرد و با سرعت زیاد را همراه با خود دارد تقریبا هیچ جایگزینی برای این تکنولوژی وجود ندارد
- سریعترین راه: فرایند بسته بندی محصول از طریق وکیوم فرمینگ با توجه به محصولتان یکی از سریعترین روش ها است.
- دقت در طراحی: با توجه به خالی کردن هوا پوشش یا قالبی که سطح محصول را می گیرد توانایی نشان دادن ظرافت و تمام جزئیات محصولتان را دارد
- حفظ کیفیت محصول: از آنجایی که تمام فضاهای خلا از بین می رود کمک می کند که محصولتان با کیفیت خوبی در طول زمان به دست مشتری برسد.
- بهداشت: بهداشت پوشش محصولی که دارید به خصوص در این ایام کرونا یکی از مهم ترین مسئله ها است به همین منظور با توجه به فرایندی که وکیوم فرمینگ دارد بهداشت قابل قبولی از خود نشان می دهد.
- انعطاف برای تغییرات: شما به هر شیوه و هرطور که بخواهید می توانید قالب را آماده سازی کنید و هیچ محدودیتی ندارد.
- درخشش در تبلیغات: با توجه به اینکه انواع و شکل ها و رنگ های مختلفی که دارد بسیار می تواند در نمایش محصول شما درخشان عمل کند و جو تبلیغاتی خوبی به راه بیندازد.
- امنیت: دیگر دزدی کار راحتی نیست و امکان لمس محصول به خصوص در خرده فروشی ها وجود ندارد و حتی جای دست کاری محصول از طرف رقبا را می گیرد و با همان کیفیت تولیدی به دست مشتری می رسد.
- اهمیت بسته بندی محصول: یکی از مهمترین بخش های بازاریابی که برای عرضه و فروش کالاست؛ بسته بندی است. بسته بندی باید خریدار را تحت تاثیر قرار دهد تا بتواند اعتماد لازم را جلب کند و در مقابل شرکت های دیگر مزیت رقابتی داشته باشد به همین منظور بسته بندی با وکیوم فرمینگ می تواند راهی خلاقانه با بهترین کیفیت باشد.
- تجهیزات مدرن: در بسیاری از ظروف تشریفاتی خاص مثلا در تالار یا باغ تالار عروسی از این سبک بسته بندی استفاه می شود.
کاربرد های وکیوم فرمینگ:
صنعت بسته بندی : ساخت ظروف یک بار مصرف و استند های محصولات
کشاورزی : گلدان، سینی های کاشت بذر، گلخانه های کوچک
صنایع پزشکی و بیمارستانی : سینی های پزشکی، بسته بندی دارو
وسایل خانه و آشپزخانه :محفظه قاشق و چنگال و ظروف آشپزخانه
تابلو سازی : تولید اشکال برجسته
صنایع الکترونیک : تولید محافظ برای تجهیزات الکترونیکی و سینی های آنتی استاتیک
انواع بسته بندی وکیوم فرمینگ:
وکیوم فرمینگ انواع مختلف با کارکرد ها و اشکال متفاوت دارد:
- بسته بندی وکیوم کارتی:این نوع از وکیوم فرمینگ بیشترین استفاده و کارایی را دارد و برای بسته بندی محصولاتی مثل اسباب بازی ووسایل کودک، ابزارآلات و وسایل الکترونیکی مورد استفاده می باشد. در این نوع بسته بندی بین یک ورقه پی وی سی و یک ورق مقوایی قرار گرفته که دربالای آن آویزی تعبیه شده است تا در فروشگاه به نمایش گذاشته شود.
- بسته بندی وکیوم صدفی یا تاشو: در این از یک تکه ظرف لولا دار استفاده می شود تا نگهداری محصولات بهینه تر شود. این نوع از وکیوم فرمینگ برای محصولات غذایی مثل خشکبار و حبوبات و ... استفاده می شود.
- بسته بندی وکیوم استند: این بسته بندی معمولا در کنار بسته بندی مقوایی قرار می گیرد و در صنایع شیرینی و شکلات مورد استفاده است.
- بسته بندی وکیوم اسکین: در این نوع بسته بندی هیچ قالب آلومینیومی استفاده نمی شود و فقط روی کارت مقوایی قرار گرفته و وکیوم می شود.
چگونگی استفاده از وکیوم فرمینگ:
- مشاوره، طراحی و ساخت قالب: قبل از هرچیزی باید برای شروع با مشاوری گفتگو صورت بگیرد تا نوع ورق استفاده شده و اندازه محصول مشخص شده تا بهترین قالب برای شما طراحی شود.
- انتخاب نوع ورق پلاستیکی وکیوم: با توجه به محصولی که دارید و ویژگی هایی که دلخواه شماست مثل شفیف بودن آن یا رنگی بودن و ... یکی از ورق ها را باید انتخاب کنید.
- قالب بندی: حالا که قالب انتخابی پس از مشاوره در قسمت قالب بند انجام گرفته؛ ورق پلاستیکی در ورق گیر قرار می گیرد.
- قرارگیری ورق: ورق پلاستیکی که از هر جنسی می تواند باشد باید به بسیار محکم قرار گرفته تا در طول فرایند شکل گرفتن قالب تکان نخورد.
- گرمایش: پس از قرارگیری ورق باید توسط یک هیتر، گرما ببیند تا انعطاف پذیر باشد که تنظیم هیتر هم از مهمترین بخش ها است.
- هواگیری فضا: پس از اینکه حرارت مناسب را از طریق هیتر دید باید با قالب سرد تماس پیدا کرده و پس از آن هوای ورق را تخلیه کند تا شکل قالب را به خود بگیرد.
- خنک شدن: باید قبل از جدا شدن قالب توسط خنک کننده، خنک شود
- جدا سازی و مونتاژ (مرحله آخر): پس از خنک شدن قالب لازم است
جنس قالب برای فرایند وکیوم فرمینگ:
یکی از موارد موردنیاز در وکیوم فرمینگ قالب است که جنس قالب از پراهمیت ترین موارد بررسی است که معمولا ب دو شکل آلومینیومی و چوبی وجود دارد:
آلومینیومی: قالب های آلومینیومی استفاده بیشتری نسبت به قالب چوبی دارند به این دلیل که در امر خنک شدن سرعت بیشتری دارند و مقاومت بهتری نیز دارند
چوبی: این نوع قالب مقاومت بالایی ندارند و برای تولید در تعداد زیاد مناسب نیستند. اما برای نمونه اولیه که می خواهیم از نظر بصری بررسی ها را انجام دهیم قالب چوبی گزینه مناسبی است.
جنس ورق پلاستیکی برای استفاده در وکیوم فرمینگ:
ورق های پلاستیکی قابل استفاده در وکیوم فرمینگ انواع مختفی دارد که در رنگ بندی، ضخامت و جنس ها متفاوت هستند در ادامه ما چند نوع از آن ها را معرفی می کنیم:
- پی وی سی: پی وی سی شفاف و در مقابل ضربه و حرارت بالا مقاوم است و استحکام مطلوبی در عین داشتن وزن سبک است که دارای مقدار کمی رطوبت و البته در دو رنگ سیاه و سفید عرضه می شود برای تولید قطعات و بسته بندی مناسب است و هزینه نسبتا کمی نیز دارد. پی وی سی جذب آب ندارد و دارای ماندگاری بالا است
- پت: این نوع به دلیل اینکه شکل گیری آسان تری دارد و اینکه دارای خواص الکترونیکی بالا و ثبات رنگ است از محبوبیت بالایی برخوردار است و مانند پی وی سی دارای رطوبت و مناسب تولید قطعه های بهداشتی است.
- اچ پی: اچ پی با اینکه در برابر اشعه ماورا بنفش مقاومت ندارد و برای کاربرد های خارجی مناسب نیست اما یکی از پرکاربردترین ها به خاطر شکل گیری فوق العاده و رنگ بندی متنوع و البته داشتن خواص جریان عالی است و برای اقلام ارزان قیمت استفاده می شود
- ای بی اس: ای بی ایست دارای لاستیک است و بسیار مقاوم و محکم است و در رنگ های سیاه، سفید و خاکستری که پایداری رنگ خوبی دارد؛ عرضه شده و مناسب برای تولید قطعات بهداشتی و لوازم خانگی هستند. ای بی اس از سایر ورق ها گران تر است و جذب رطوبت نیز دارد.
دستگاه های وکیوم فرمینگ:
دستگاه های وکیوم فرمینگ همان طور که گفته شد به دو صورت نیمه اتوماتیکو اتوماتیک تقسیم می شود:
دستگاه نیمه اتوماتیک: این دستگاه توسط اپراتور کنترل شده و برای تولید کم و کوچک مناسب است. مراحل استفاده از این دستگاه به این صورت است که اول قالب آلومینیومی در بخش قالب بند قرار گرفته و ورقه پلاستیکی روی دستگاه جا می گیرد بعد هیتر توسط اپراتور روشن شده تا ورق حرارت ببیند سپس قالب که زیر ورقه پلاستیکی قرار دارد، بالا آمده و به آن میچسبد سپس عمل وکیوم فرمینگ صورت می گیرد تا هواگیری شود. در آخر پس از خنک شدن شکل مدنظر را می گیرد.
دستگاه اتوماتیک: این دستگاه نیازی به کنترل اپراتور را ندارد و در اندازه های بزرگ هستند که برای تولیداتی که با تعداد بالا هستند مناسب است. طرز استفاده از آن اینگونه است که نخست قالب در بخش قالب بند قرار می گیرد سپس رول پلاستیکی در بخش نگهدارنده رول قرار گرفته و مراحل بعدی توسط دستگاه انجام میشود که شامل حرارت دهی، شکل دهی، خنک کردن و برش قطعه شکل گرفته می باشد.
۱۰:۴۹:۱۶ | شنبه ۱۳ شهریور ۱۴۰۰ | Saturday 04 / 09 September / 2021