یکی از مهمترین کارهای که در شبکه ارزهای دیجیتال انجام میشود استخراج بلوک ها است. این فرایند بسیار ساده و در عین حال اصولی است و یک اشتباه کوچک آن میتواند فرایند معامله را برهم بریزد.
حال تصور کنید اگر فردی بخواهد دو بلوک را به صورت همزان استخراج کند چه اتفاقی رخ میدهد؟
پاسخ به این سوال نیازمند درک مفاهیم ابتدایی است. در ابتدا باید با مفهوم بیت کوین و عملکرد آن و همچنین مفهوم استخراج و نتیجه که دارد آشنا شویم.
اگر از سرمایهگذاران سوال کنند که معروفترین و محبوبترین ارز دنیای دیجیتال چیست قطعا اولین نام که به ذهنشان میرسد بیت کوین است. این ارز در سال 2008 و توسط گروهی از برنامهنویسان ماهر ارائه شد. در سالی که بازار ارزهای دیجیتال روبه نزول بود این ارز توانست امید دیگری را در دل سرمایهگذاران ایجاد کند. خالقان بیت کوین این ارز را با نام اختصاری (BTC) نشان دادهاند.
بیت کوین درست در زمانی ظاهر شد که بسیاری از سرمایهگذاران به دلایل مختلف مثل عدم امنیت کافی و کارمزدهای زیاد و غیره دیگر شوقی برای خرید ارزهای دیجیتال نداشتند و به همین دلیل بازار ارزهای دیجیتال سیر نزولی داشت. اما این ارز با ارائه مزیتهای بسیار مناسبی که داشت توانست بسیاری از سرمایهگذاران را مجذوب خود کند.
هدف اصلی این ارز امنیت سرمایه افراد و انتقال سریع و آسان پول بود. سرمایهگذاران در این رمز ارز توانستند با ایجاد کیف پول دیجیتال و ارائه رمز عبور سد غیرقابل نفوذی را برای خود ایجاد کنند که افراد غیر نتوانند به سرمایه آنها دسترسی پیدا کرده و آن را هک کنند.
تمام سرمایهگذارانی که در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت دارند باید با مراجعه به یک صرافی معتبر و در یک شرایط درست اقدام به خریداری ارزهای مختلف کنند. بیت کوین یکی از محبوبترین ارز ها در میان ایرانیان است و بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح می دهند پول خود را برای خرید بیت کوین صرف کنند. خرید bitcoin در ایران نیازمند مطالعه دقیق است که افراد بتوانند از نحوه عملکرد و فعالیت آن مطلع شده و پس از آن خرید خود را انجام دهند.
سرمایهگذاران میتوانند با مراجعه حضوری به صرافیهای معتبر(مانند صرافی تبدیل) یا مراجعه به سایت خرید و فروش ارز دیجیتال سرمایه خود را در این بازار پر از هیجان و نوسان مصرف کنند.
اگر بخواهیم در مورد استخراج همزان دو بلوک به نتیجه برسیم ابتدا باید با مفاهیم اصلی آشنا شویم. استخراج یکی از همین مفاهیم است که نقش اساسی در بازار ارزهای دیجیتال دارد. در فرایند استخراج بسیاری از ماینر ها که دارای قدرت زیادی هستند باید معادلههای پیچیده ریاضی را حل کنند. البته برای حل این معادله ها نیازمند اطلاعاتی هستند که بخشی از آن اطلاعات به آنها داده میشود که هش ثابت نامیده می شود. سپس آنها با استفاده از همین اطلاعات معادلههای ریاضی را حل کرده و در نهایت با حل مسئله بلوک جدیدی را به شبکه بلاک چین اضافه میکنند.
هنگامی که ماینر ها بتوانند بلوک جدیدی را به شبکه بلاک چین اضافه کنند، به مرور زمان این شبکه گستردهتر میشود و در نهایت شبکه یا زنجیره بزرگی از بلوکهای مختلف تشکیل می شود.
مانیر ها با نهایت سرعت و دقت خود سعی میکنند که معادلههای ریاضی را حل کنند. اما در نهایت داستان به همینجا ختم نمیشود. شبکه بلاک چین پس از ایجاد هر بلوک تازه توسط یک ماینر، یک بیت کوین به هر ماینری که بتواند بلوک جدید را ایجاد کند پاداش میدهد. درواقع ماینر ها بیت کوین را استخراج نمیکنند، بلکه در نتیجه تلاشی که برای حل معادله ها انجام میدهند بیت کوین هم پاداش میگیرند.
استخراج همزمان دو بلوک امری است که گاهی ممکن است در بازار ارزهای دیجیتال رخ دهد. این امر دقیقا همانچیزی است که باعث ایجاد فورک میشود. به معنا سادهتر زمانی که دو بلوک جدید در شبکه به صورت همزان و از یک بخش بلاک چین آزاد شده باشند استخراج همزمان رخ میدهد. نکته مهمی که وجود دارد این است که اطلاعات ثبت شده در هر بلوک قابل تغییر نیست و حتی اگر فردی متوجه این همزمانی شود تا زمان ثبت اطلاعات قابلیت تغییر آن را ندارد.
هنگامی که دو بلوک به صورت همزان از یک بخش بلاک چین ازاد شوند، شبکه بلاک چین تنها به یکی از آنها نیاز دارد. اما از آنجایی که هردوی این بلوک ها در یک زمان مشخص آزاد شدهاند باید از بین آنها انتخاب کند. در این شرایط شبکه بلاک چین بلوکی که طولانیتر یا بلندتر است را انتخاب کرده و آن را ثبت میکند. در این شرایط بلوک دیگری که تایید نشده است اصطلاحا به عنوان (بلوک یتیم) خوانده میشود.
بیت کوین یکی از ارزهای غیرمتمرکز است. این قابلیت بدین معناست که نهاد یا سازمان خاصی بر فرایند و عملکرد این ارز نظارت ندارد. اینکه بسیاری از نهادهای دولتی یا حتی فرد و گروهی خاصی بر آن نظارت ندارند باعث میشود بسیاری از افراد بتوانند با یک دستگاه قدرتمند و حل مسائل پیچیده بلوک جدید را خلق کنند. به همین سبب و با افزایش میزان بلوکهای جدید احتمال بروز فورک هم بسیار بالا می رود.
فورکهای که در شبکه ارز دیجیتال بیت کوین رخ میدهد به دو صورت هستند که در قسمت زیر به آنها اشاره میکنیم:
سافت فورک زمانی رخ میدهد که افراد با دستگاه های قدرتمندی که دارند بتوانند قوانین موجود در شبکه را تغییر دهند و نود ها بدون توجه به این تغییر قوانین، ایجاد بلوک جدید را قبول کنند. در این صورت سافت فورک رخ داده است.
هارد فورک دقیقا برعکس مطلب قبلی است. در این بخش افراد قوانین را تغییر میدهند و قوانین جدیدی را براساس هدفی که دارند تعیین میکنند. اما نود ها متوجه این تغییر ها میشوند و با ایجاد یک بلوک جدید که قوانین را نیز تغییر داده است موافقت نمیکنند.
اینکه فعالان ارزهای دیجیتال یا سرمایهگذاران بخواهند این موضوع را حل کنند باید با بررسیهای کامل انجام گیرد. اما به صورت کلی اگر بخواهند این موضوع را حل کنند میتوانند میزان امنیت شبکه بلاک چین را افزایش دهند، همچنین میتوانند ابتدا بلوکی را به صورت کامل تایید کرده و پس از آن به بلوک ها یا ماینرهای دیگر اجازه بدهند که آزاد شود. تایید صددرصدی اطلاعات یک بلوک میتواند بسیاری از این جمله مسائل را حل کند.