قطعا آبگرمکن یکی از وسایل پر استفاده و مهم در هر خانه به شمار میرود. با توجه به استفادههای بسیار زیاد از این وسیله، ضروری است برای عملکرد بهتر آبگرمکن هر چند وقت یکبار نسبت به سرویس و تعمیر آن اقدام کنید. معمولا هر ساله باید آبگرمکن را رسوب زدایی کنید، اما کیفیت آب (نسبت املاح به آب) میتواند بر زمان سرویس آبگرمکن تاثیر گذار باشد. رسوب زدایی آبگرمکن کار سخت و پیچیدهای نیست و شما میتوانید آن را به سادگی در خانه انجام دهید اگر زمان و توانایی انجام این کار را ندارید، میتوانید از یک تعمیرکار آبگرمکن در اینجا کمک بگیرید.
آب لوله کشی خالص نیست و املاح و مواد معدنی نیز با خود به همراه دارد. برای اثبات این قضیه میتوانید ته کتری منزل خود را نگاه کنید. این رسوبات سفید رنگ که بر دیواره کتری چسبیدهاند، همان املاح موجود در آب هستند. آبگرمکن نیز در ساز و کاری شبیه به کتری دارد و به همین دلیل در داخل لولههای آبگرمکن رسوباتی بر جای میماند. رسوبات موجود در لولههای آبگرمکن مانع از انتقال درست حرارت به آب میشوند و در نتیجه آب خروجی از آبگرمکن سرد بوده و گرمای مورد نیاز برای استحمام و شستوشو را نخواهد داشت و به همین دلیل نیاز است تا آبگرمکن سرویس و رسوب زدایی شود.
در آبگرمکن رسوبات به دو دلیل ایجاد میشوند که به آنها اشاره خواهد شد.
بهترین و راحتترین راه برای جرم گیری آبگرمکن، کمک گرفتن از یک تعمیرکار آبگرمکن است. اما اگر به هر دلیل مایل هستید تا این کار را خودتان انجام دهید با مطالعه دقیق این مقاله و رعایت نکات ایمنی میتوانید، جرم گیری آبگرمکن خود را انجام دهید.
با توجه به اینکه برای جرم گیری به مواد شیمیایی و اسیدی قوی نیاز دارید، اولین وسیلهی مورد نیاز برای شما دستکش است. هرگز بدون دستکش اقدام به جرم گیری نکنید، چرا که خسارات جبران ناپذیری را برای شما در پی خواهد داشت. در کنار دستکش به یک اسید (جوهر نمک رقیق شده، جوهر نمک)، شلنگ پلاستیکی باریک، ماسک برای پوشاندن دهان و بینی و قیف نیاز دارید.
برای جرم گیری آبگرمکن در خانه کافیست تا مراحل ذیل را به ترتیب و با دقت انجام دهید. هرگز در انجام کار عجله نکنید و کار را با تمرکز و دقت بالا انجام دهید.
گام اول: در اولین قدم میبایست آبگرمکن را خاموش کنید و اجازه دهید تا کوره و سایر قسمتهای آبگرمکن سرد سرد شوند.
گام دوم: بعد از سرد شدن دستگاه آن را به آرامی از لوله گاز جدا کنید و سپس پوسته آبگرمکن را جدا کنید.
گام سوم: بعد از جدا کردن پوسته، نوبت به جدا کردن آبگرمکن از لوله ورودی آب سرد و لوله خروجی آب گرم است.
* برای جدا کردن لولهها به آچار نیاز دارید، بهتر است از دو آچار فرانسه استفاده کنید تا لولهها آسیبی نبینند.
گام چهارم: آبگرمکن را از دیوار جدا کنید و آن را در محیط باز قرار دهید.
* چون با اسید سروکار دارید، حتما جرم گیری را در محیط باز انجام دهید تا آسیبی به ریه و دستگاه تنفسی شما وارد نشود.
گام پنجم: برای جرم گیری بهتر، باید آب موجود درون لولههای آبگرمکن را خارج کنید. میتوانید در آبگرمکن بدمید و آب موجود در لولهها را خارج کنید.
گام ششم: اکنون که از خارج شدن آب درون لولهها اطمینان کامل پیدا کردهاید، نوبت به اضافه کردن اسید به درون لولهها است. با استفاده از قیف و یک شلنگ باریک به دور سر ورودی و خروجی آبگرمکن به آرامی اسید وارد کنید.
* در این مرحله بسیار مراقب باشید، چرا که ممکن است اسید بر صورت، دست و یا چشم شما بپاشد تا جایی که میتوانید مراقب باشید.
گام هفتم: 10 تا 15 دقیقه به اسید اجازه دهید تا درون لولهها باقی بماند تا در تمامی رسوبات نفوذ کند. توجه داشته باشید که بسته به نوع اسید این زمان ممکن است متفاوت باشد. برای مثال اسیدهای رقیق شده به زمان بیشتری برای رسوب زدایی نیاز دارند.
* اگر آبگرمکن شما کهنه و فرسوده است در هنگام رسوب زدایی دقت کنید. زیرا اسید به راحتی رادیاتور این آبگرمکنها را سوراخ میکند و آن را برای شما غیر قابل استفاده خواهد کرد.
* توجه داشته باشید در برخی از موارد به دلیل وجود رسوبات بسیار سخت در لولههای آبگرمکن لازم است تا چندین بار از اسید برای رسوب زدایی استفاده کرد. اگر تصمیم دارید رسوب زدایی را چند بار انجام دهید بهتر است بین هر نوبت چند دقیقه آب را با فشار درون لولههای آبگرمکن باز بگذارید تا تمام اسیدهای موجود در لوله خارج شود.
گام آخر: اکنون نوبت به خارج کردن اسید از آبگرمکن است، برای اینکار میتوانید از پمپ استفاده کنید و با اعمال فشار زیاد تمامی رسوبات را از آبگرمکن خارج کنید. اگر پمپ ندارید به راحتی و با فشار آب میتوانید اسید را خارج کنید و تنها کافیست تا شلنگ آب را به یکی از سرهای ورودی و یا خروجی آبگرمکن وصل کنید و سپس شیر آب را تا انتها باز کنید.
* توجه داشته باشید که فشار زیاد آب باعث میشود تا اسید با سرعت زیادی از لولهها خارج شود. مواظب باشید که اسید بر صورت یا بدن شما نپاشد و خدایی نکرده شما را دچار سوختگی کند.
جرم گیر آبگرمکن یک امر مهم و حیاتی برای افزایش راندمان این وسیله است. برای کارکرد بهتر این وسیله بهتر است هر سال دو بار آن را جرم گیری کنید (البته آبگرمکنهای نو به جرم گیری کمتری نیاز دارند). بهتر است رسوب زدایی را به تکنسین و تعمیرکار آبگرمکن واگذار کنید، اما اگر مایل به انجام این کار در خانه هستید حتما از نکات ایمنی غافل نشوید و در نظر داشته باشید که رسوب زدایی ناصحیح ممکن است، آبگرمکن شما را سوراخ کند و خسارت مالی زیادی را نیز به شما وارد کند.