به همین دلیل روند قیمت گذاری آنها اهمیت دارد و برای جلوگیری از اشتباه، ضایعات آهن را درجه بندی خواهند کرد. برای مثال قیمت ضایعات آهن سنگین در مقایسه با ضایعات آهن سبک بیشتر است و در زمان خرید و فروش این محصولات، باید این دو نمونه را از هم تفکیک کرد. در این مقاله میخواهیم شما را با انواع درجه بندیهای ضایعات آهنی آشنا کرده و تاثیر آنها را در فرایند قیمت گذاری بیان کنیم.
اولین و رایجترین راه برای تعیین انواع ضایعات آهن، مربوط به درجه بندی آنها است که بر اساس درصد خلوص این قراضهها و میزان آسیب دیدگی آنها انجام خواهد شد. از این منظر، درجه بندی ضایعات آهنی عبارتند از:
ضایعات آهنی درجه یک بیشتر از 95 درصد آهن در خود دارند و آسیب بسیار کمی دیدهاند؛ به همین دلیل از نظر قیمتی بسیار ارزشمند هستند. این مدل از قراضههای آهنی بیشتر از خطوط تولید به وجود میآیند و برای استفاده مجدد، نیازی به فرایند خاصی ندارند. با توجه به این مورد، میتوان گفت که ضایعات آهن در اصفهان بیشتر از نوع درجه یک خواهد بود؛ زیرا صنایعی مانند فولاد و ذوب آهن در اصفهان وجود دارند که این قراضهها را تولید میکنند. علاوه بر این، ریل قطارها، بدنه شوفاژها، شاسی خودرو و پروفیلهای زنگ نزده هم در این دسته بندی قرار میگیرند.
درجه بندی دیگری که برای ضایعات آهنی انجام میشود، مربوط به قراضههایی با درصد خلوص 90 تا 95 درصد است که به نام درجه دو شناخته میشوند. این نوع از ضایعات آهنی بیشتر از زبالههای خانگی به وجود میآیند؛ به همین دلیل درصد زیادی از ضایعات آهن در شیراز در این دسته قرار گرفتهاند. مهمترین ضایعات آهن درجه دو از بدنه دوچرخهها، میلگردها، تسمه، سیم جوش، لولههای گالوانیزه و درب و پنجره جمع آوری میشوند.
پایینترین قیمت ضایعات آهنی مربوط به ضایعات آهن درجه سه است که درصد خلوص کمتر از 90 درصد دارند و معمولا آسیب دیدگیهایی مانند زنگ آهن یا خوردگی بر روی آنها دیده میشود. اصلیترین انواع ضایعات آهن درجه سه ورقهای رنگ خورده گالوانیزه، حلبها، پروفیلهای زنگ زده، اگزوز خودروها و شلنگهای فشار قوی هستند. معمولا فرایند بازیافت این نوع از ضایعات آهنی بیشتر از سایر موارد طول میکشد و هزینههای جداسازی آلودگیها از آنها زیاد است.
از نظر وزنی و چگالی، میتوان ضایعات آهنی را در دو دسته سبک بار و سنگین بار قرار داد که در ادامه ویژگیهای هریک را بررسی خواهیم کرد.
ضایعات آهنی سبک بار وزن ظاهری در بازه 0.5 تا 0.8 تن بر متر مکعب دارند و معمولا فضای زیادی را اشغال میکنند. این نوع از ضایعات معمولا از کانالهای کولر، کاپوت ماشین، ورقهای گالوانیزه، بدنه بخچال، فیلترهای فلزی، شبکههای آهنی، دربهای کابینت، سیمها و تسمهها به وجود میآیند و برای تولید مجدد همین محصولات کاربرد دارند. قیمت ضایعات آهن سبک بار معمولا پایین است و میتواند هزینههای مربوط به تولید مجدد انواع قطعات آهنی را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
ضایعات آهن سنگین معمولا به قراضههایی گفته میشوند که وزن ظاهری آنها از یک تن در متر مکعب بیشتر است و فضای کمتری را اشغال میکنند. این نوع از ضایعات آهنی معمولا توپر هستند و به همین دلیل، خرید و فروش آنها به صرفهتر است. در حال حاضر انواع میلگردها، لولهها، نبشیها، تیرآهن، صفحات ضخیم فولادی و پروفیلها در دسته ضایعات آهن سنگین قرار میگیرند.
یکی دیگر از معیارهایی که برای طبقه بندی انواع ضایعات آهن مورد استفاده قرار میگیرد، قابلیت استفاده مجدد از این محصولات است. باید بدانید که زبالههای آهنی درجه سه که نیاز به پرداخت زیادی برای استفاده مجدد دارند، در این طبقه بندی در نظر گرفته نمیشوند. تنها ضایعات آهنی درجه یک و دو را به دو دسته ویژه و سوپر ویژه تقسیم میکنند که ویژگیهای آنها از قرار زیر هستند:
ضایعات آهن ویژه بیشتر برای ساختمانسازی استفاده میشوند و آسیبهایی مانند تا شدگی، سوراخ شدگی، فرورفتگی یا برآمدگی در آنها وجود دارد. این نوع از ضایعات معمولا ابعادی کمتر از نیم متر دارند و به عنوان نخالههای ساختمانی هم خرید و فروش میشوند. از آنجا که ترکیبات ضایعات آهنی ویژه تغییری نکرده و تنها شکل ظاهری آنها دچار تغییر شده است، با قیمت خوبی میتوان آنها را معامله کرده و بدون نیاز به پرداخت زیاد، مورد استفاده قرار داد.
دسته دیگری از انواع ضایعات آهنی به نام سوپر ویژه شناخته میشوند که حتی عیوب ظاهری موجود در نمونههای ویژه را هم ندارند و تقریبا بدون نیاز به هیچگونه فراوری، قابل استفاده مجدد هستند. این نوع از ضایعات بیشتر شامل وسایلی میشوند که به دلیل برآورده نکردن استانداردها از خطوط تولید بازگشتهاند. همچنین ضایعات خطوط تولید هم که در اثر اضافه بار یا جابجایی بر روی سطح زمین ریختهاند، در این دسته قرار میگیرند. بنابراین میتوان گفت که قیمت ضایعات آهنی سوپر ویژه در مقایسه با دیگر انواع، بسیار بالاتر است.
بسته به اینکه ضایعات آهنی از چه منبعی به دست میآیند، میتوان ضایعات آهنی را طبقه بندی کرد. برای مثال ضایعاتی مانند میلگرد، نبشی، تیرآهن یا پروفیل که در زمان ساخت ساختمان تولید میشوند، در دسته ضایعات آهن ساختمانی قرار میگیرند. همچنین ضایعاتی که در اثر از کار افتادگی ظروف فلزی و آهنی به وجود میآیند، به عنوان ضایعات ظروف فلزی شناخته میشوند. علاوه بر اینها، میتوان گروههایی مانند ضایعات لوازم خانگی، ضایعات بدنه خودرو، ضایعات اجزای داخلی ماشین و ضایعات ورق را هم در این دسته قرار داد.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل به بررسی انواع ضایعات آهن و درجه بندی آنها پرداختیم و گفتیم که هریک از این ضایعات چه کاربردهایی دارند؟ در صورتی که میخواهید از خرید و فروش قراضههای آهنی سود زیادی به دست آورید، باید انواع ضایعات را بشناسید و در زمان خرید و فروش قراضههای آهنی، آنها را تفکیک کنید. همچنین حتما به سراغ خریداری بروید که قیمت گذاری را بر اساس بازار روز انجام میدهد و امکان تسویه آنی را برای شما فراهم میکند.