در این میان یکی از این پروژههای قدرتمند و نسبتا قدیمی این فضا، فانتومFantom) ) است که به دلیل اهداف بلندپروازانه و رویکرد منحصر به فرد خود در فناوری بلاکچین توجه قابل توجهی را به خود جلب کرده است. اما با وجود اصطلاحات فنی و کلمات اختصاری، درک اینکه فانتوم واقعا چیست میتواند دلهرهآور باشد، به خصوص برای تازه واردان. ارز دیجیتال این شبکه FTM نام دارد که برای خرید فانتوم، این ارز دیجیتال محبوب، میتوانید از طریق صرافی تبدیل اقدام کنید. بنابراین، در این مقاله به این میپردازیم که فانتوم چیست و چه کاری انجام میدهد.
بنیاد فانتوم در سال 2018 توسط دکتر آن بیونگ ایک (Dr. Ahn Byung Ik) راه اندازی شد و هدف آن پاسخی به حل کردن مثلث مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی فناوری بلاکچین بود که تا آن زمان بلاکچینی دیگر آن را حل نکرده بود. به عنوان مثال، اتریوم دارای امنیت و عدم تمرکز بود، اما مقیاسپذیری کمتری داشت که منجر به کارمزد تراکنشهای بالا و زمان پردازش کند شد، همان زمان بود که فانتوم وارد عمل شد.
محور نوآوری فانتوم در مکانیزم اجماع آن، لاچسیس (Lachesis) نهفته است. برخلاف سیستمهای سنتی اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام(PoS) ، لاچسیس از معماری گراف غیر چرخهای جهتدار(DAG) استفاده میکند (البته که برخی از این اصطلاحات ممکن است کمی پیچیده باشد ولی در حد معارفه و آشنایی مفید است). شبکهای از تراکنشها را تصور کنید که منشعب میشوند و هر بلوک را به تراکنشهای قبل از خود ارجاع میدهد، اما نیازی به منتظر ماندن برای تأیید از کل زنجیره نیست. این امکان، پردازش موازی تراکنشها را فراهم میکند و کارایی و مقیاسپذیری را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. این مورد را به عنوان یک بزرگراه چند بانده در مقایسه با یک جاده خاکی تک بانده در نظر بگیرید. فکر کنم این تشبیه ملموستر باشد.
فانتوم دارای سرعت تراکنش است که در میلی ثانیه اندازهگیری میشود اما سرعت به تنهایی تمام ماجرا نیست. این شبکه میتواند هزاران تراکنش در ثانیه (TPS) را انجام دهد که حتی از شرکتهای معتبری مانند ویزا نیز فراتر میرود. این مقیاسپذیری فضای مناسبی را برای برنامههای کاربردی دنیای واقعی، از تجارتهای بزرگ تا پروتکلهای مالی غیرمتمرکز(DeFi) ایجاد میکند.
در حالی که سرعت وسوسه انگیز است، امنیت در درجه اول اهمیت قرار دارد. لاچسیس از یک الگوریتم تحمل خطا بیزانسی (BFT) استفاده میکند و از یکپارچگی شبکه حتی در صورت خرابی برخی از نود یا گرهها اطمینان میدهد. علاوه بر این، فانتوم از رویکرد "Leaderless" استفاده میکند و آن را در برابر حملاتی که گرههای خاص را هدف قرار میدهند، مقاوم میکند. این مدل امنیت، اعتماد را تقویت میکند و توسعهدهندگانی را که برنامههای کاربردی حیاتی روی پلتفرم میسازند، جذب میکند.
کوین بومی شبکه فانتوم یعنی FTM، نقشی حیاتی در اکوسیستم آن ایفا میکند که برای موارد خاصی استفاده میشود. بعضی از این موارد به صورت زیر هستند:
فراتر از بخش فنی، فانتوم دارای یک اکوسیستم شکوفا از برنامههای غیرمتمرکز در بخشهای مختلف است، از جمله:
البته که با پیشرفت این شبکه موارد دیگری نیز وجود دارد که از قدرت فانتوم بهره میبرند.
از آنجایی که فانتوم نسبت به ارزهای دیجیتال سنتی مانند بیت کوین یا اتریوم سریعتر و سازگارتر با محیط زیست است، میتواند در آینده نیز درخشان ظاهر شود.
علاوه بر این، با توجه به رقابت در عرصه کریپتو، بنیانگذاران و توسعهدهندگان به طور مداوم به دنبال مشارکت و حامیان مالی برای افزایش عملکرد این پلتفرم و ایجاد اعتماد جامعه خواهند بود.
با توجه به حجم بازار یا مارکت کپ این ارز، در حال حاضر فانتوم در جایگاه مناسبی قرار دارد.
فانتوم فقط یک ارز دیجیتال نیست که به دنبال رشد قیمتی باشد. این شبکه یک راهحل خوب برای محدودیتهای بلاکچینهای موجود ارائه کرده و پلتفرمی را ارائه میکند که بدون از بین رفتن مقیاسپذیری، ایمن و غیرمتمرکز نیز باشد. در حالی که آینده دقیق نامشخص است، تعهد فانتوم به نوآوری و یک اکوسیستم پر رونق، آن را به عنوان یک مورد خاص تبدیل کرده است. آیا فانتوم به رشد خود ادامه خواهد داد و چشم انداز بلندپروازانه خود را محقق خواهد کرد؟ فقط زمان مشخص خواهد کرد، اما یک چیز را میتوان گفت و آن این است که این شبکه در مسیر پیشرفت بیشتر قرار دارد.