علاوهبر بهرهمندی از دانشگاههای برتر، آلمان صنعت و اقتصاد قدرتمندی دارد؛ بههمیندلیل، تعداد علاقهمندان به تحصیل در آلمان بسیار زیاد است. هزینۀ نسبتاً مقرونبهصرفۀ زندگی و رایگانبودن تحصیل در اکثر دانشگاههای این کشور و امکان تحصیل به زبان انگلیسی در برخی دورهها، ازجمله دلایل علاقهمندی بسیاری از دانشجویان به تحصیل در آلمان است. علاوهبراین، دانشجویان بینالمللی از بورسیهها و کمکهزینههای تحصیلی مختلف میتوانند بهرهمند شوند. رویهمرفته، بورسیه های تحصیلی در آلمان به سه دستۀ دولتی و غیردولتی و دانشگاهی تقسیم میشوند که در این مطلب دربارۀ آنها بیشتر صحبت خواهیم کرد. درصورت داشتن هرگونه سؤال دربارۀ تحصیل در آلمان و چگونگی تحصیل رایگان در این کشور، با سیم آخر تماس بگیرید یا فرم مشاوره رایگان را پر کنید و منتظر تماس مشاوران ما باشید.
دیگر کشورهای تراز اول جهان نیز، بورسیههای تحصیلی فراوانی در اختیار دانشجویان قرار میدهند. اگر قصد تحصیل در فرانسه و دورههای زبان فرانسه در دانشگاههای استراسبورگ و لیون و پاریس را دارید، سیم آخر همراه و راهنمای شما خواهید بود.
یکی از بورسیههای دولتی آلمان بورسیه DAAD (سرویس تبادل دانشگاهی) است که دانشجویان بینالمللی مقاطع تحصیلی مختلف میتوانند از آن بهرهمند شوند. اراسموس پلاس (+Erasmus) بزرگترین مؤسسۀ ارائهدهندۀ بورسیۀ تحصیلی در اتحادیۀ اروپا شناخته میشود که ادارۀ آن برعهدۀ کمیسیون اروپاست و دانشجویان بینالمللی را برای تحصیل در اروپا حمایت مالی میکند. این مؤسسه مسئول تأمین کمکهزینۀ افرادی است که در برنامۀ تبادل برای تحصیل در اروپا شرکت میکنند.
برخی از بورسیههای غیردولتی در آلمان عبارتاند از:
فلوشیپ بینالمللی پسادکتری اینشتین: ازجمله کمکهزینههایی است که مؤسسۀ تحقیقات پسادکتری اینشتین در دانشگاه برلین اعطا میکند.
Heinrich Böll: این بورسیه به آن دسته از دانشجویان بینالمللی تعلق میگیرد که به تحصیل در مؤسسههای آموزش عالی معتبر آلمان علاقه دارند.
فلوشیپ تحقیقاتی مؤسسۀ هامبولت: این فلوشیپ مخصوص پژوهشگران پسادکتری و دانشپژوهان زمینههای علمی از ملیتهای گوناگون است. دانشجویان کشورهای درحالتوسعه نیز برای دریافت فلوشیپ جورج فاستر (Georg Forster Fellowship)، یکی دیگر از بورسیههای تحصیلی مؤسسۀ Humboldt، میتوانند اقدام کنند.
Konrad-Adenauer-Stiftung یا KAS: این بورسیه ماهانه به دانشجویان کمتر از سی سال دورههای کارشناسی ارشد و دکتری اعطا میشود. علاوهبر داشتن شرایط سنی، متقاضیان این نوع بورسیه حداقل یک مدرک دانشگاهی در کشورشان باید اخذ کرده باشند. متقاضیان بورسیۀ KAS با اثبات سابقۀ دانشگاهی موفق و انجام کار داوطلبانه، هدفشان از خدمت به جامعه و علاقهنداشتن به فعالیتها و مسائل سیاسی را باید نشان دهند.
بورسیۀ علوم کورت هانسن: تأمین مالی این بورسیه برعهدۀ مؤسسۀ Bayer است و به دانشجویانی تعلق میگیرد که خود را برای تدریس در زمینۀ علوم آماده میکنند.
فلوشیپ دانشجویان بینالمللی ماری کوری: منابع مالی این بورسیه را کمیسیون اروپا تأمین میکند و دانشجویان بینالمللی کشورهای درحالتوسعه در زمینههای تحقیقاتی پسادکتری نیز میتوانند از آن استفاده کنند.
بورسیۀMawista : ویژۀ دانشجویانی است که خارج از کشورشان در حال تحصیل هستند و از کودکشان نیز باید مراقبت کنند.
Deutschland Stipendium: یکی از بورسیههای تحصیلی و شایستگیمحور است و برای دانشجویان مستعد مشغول تحصیل در آلمان در نظر گرفته شده است. گفتنی است ملیت و درآمد دانشجو تأثیری بر اعطای این بورسیه به او نمیگذارد.
فلوشیپهای مؤسسۀ هلمهولتس: این مؤسسه بزرگترین سازمان تحقیقاتی کشور آلمان است و هرسال فلوشیپهایی به دانشجویان بینالمللی مقطع دکتری و پسادکتری اعطا میکند تا از فرصت انجام تحقیقات در یکی از مراکز تحقیقاتی Helmholtz همراه حقوق برخوردار شوند.
دانشگاه فرانکفورت: دانشجویان دکتری رشتههای انگلیسیزبان دانشگاه فرانکفورت در رشتههای امورمالی، حسابداری، ریاضیات و مدیریت کسبوکار از کمکهزینۀ شهریۀ دکتری دانشکدۀ امورمالی و مدیریت این دانشگاه میتوانند بهرهمند و از پرداخت شهریه نیز معاف شوند.
دانشگاه فرایبورگ: بورسیۀ آلمانی دانشجویان بینالمللی دانشگاه فرایبورگ با عنوان برنامۀ فلوشیپFRIAS Cofund ارائه میشود.
دانشگاه علوم کاربردی هامبورگ: دانشجویان بینالمللی تمام رشتهها بهجز طراحی و بهداشت عمومی و مدیریت عمومی، در مقطع کارشناسی ارشد از بورسیۀ دانشگاه علوم کاربردی هامبورگ میتوانند بهرهمند شوند.
دانشگاه هایدلبرگ: دانشگاه هایدلبرگ بورسیههای فراوانی دراختیار دانشجویان بینالمللی قرار میدهد که از میان آنها میتوان به بورسیۀ Amirana اشاره کرد. این بورسیه مخصوص دانشجویان کشورهای درحالتوسعۀ مشغول تحصیل در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی این دانشگاه است.
دانشگاه لایپزیگ: بورسیۀ بینالمللی کارشناسی ارشد HHL به دانشجویان رشتۀ مدیریت مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشکدۀ تحصیلات تکمیلی مدیریت HHL Leipzig تعلق میگیرد.
دانشگاه هامبولت: فلوشیپ پژوهشی بینالمللی دانشگاه هامبولت ویژۀ آن دسته از دانشجویان بینالمللی است که قصد دارند در رشتههای تاریخ، انسانشناسی، حقوق، علوم اجتماعی، علوم سیاسی، جغرافیا، اقتصاد و مطالعات منطقهای در این دانشگاه تحقیق کنند.
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ و دانشگاه رگنسبورگ: پوزیشنهای بینالمللی دکتری در دانشکدۀ تحصیلات تکمیلی مطالعات شرق و جنوبشرقی اروپا شامل بورسیههایی برای آن دسته از دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ و دانشگاه رگنسبورگ است که بهعنوان همکار تحقیقاتی مشغول فعالیت هستند.
دانشگاه اولم: بورسیۀ دانشگاه اولم برای آن دسته از دانشجویان بینالمللی است که بهزودی از این دانشگاه فارغالتحصیل خواهند شد. درحقیقت، این بورسیه فقط یک نیمسال پرداخت میشود.
دانشگاه هامبورگ: بورسیۀ دانشگاه هامبورگ شایستگیمحور است و دانشجویان تمام مقاطع تحصیلی از آن میتوانند استفاده کنند؛ البته بهشرط آنکه حداقل دو نیمسال از زمان ثبتنامشان گذشته باشد. نکتۀ مهم این است که در اعطای این بورسیه، نیاز مالی متقاضی نیز در نظر گرفته میشود.
دانشگاه RWTH آخن: دانشگاهRWTH آخن نیز بورسیهای برای دانشجویان بینالمللی و بومی خود در نظر گرفته است.