از جمله خواص دارویی مارچوبه می توان به کنترل دیابت، لاغری، سلامت قلب، بارداری، سرطان، افسردگی و معده اشاره کرد. مارچوبه به عنوان گیاه تقویت کننده میل جنسی شناخته شده و فواید زیادی برای زنان دارد.
طبع مارچوبه گرم و خشک است.
در ادامه همراه شوید تا با خواص مارچوبه برای سلامتی، بارداری، لاغری و پوست و مو آشنا شده و درباره ارزش غذایی و مضرات آن بیشتر بدانیم.
مارچوبه از گیاهان کم کالری است، فیبر موجود در آن با ایجاد احساس سیری و کاهش اشتها به لاغری کمک می کند و پتاسیم آن برای تجزیه چربی های شکمی مفید است.
مارچوبه منبع خوب ویتامین های B است، کمبود این ویتامین ها باعث افزایش سطح هموستئین در خون شده و خطر آسیب رگ های خونی ، بیماری های قلبی مانند ترومبوز وریدی و آترواسکلروز را افزایش می دهد.
مارچوبه منبع غنی روتین است، روتین فلاونوئیدی است که دارای خواص ضد التهابی بوده، به درمان هموروئید کمک می کند و از لخته شدن خون جلوگیری می کند.
روتین همچنین به تقویت رگ های خونی کمک کرده و با کاهش چسبندگی خون و کلسترول، مانع سخت شدن رگ ها و بیماری های قلبی عروقی می شود.
فیبر محلول و آنتی اکسیدان های موجود در مارچوبه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد زیرا فیبر میزان جذب گلوکز در روده را تنظیم کرده و آنتی اکسیدان ها با کاهش التهاب از بروز دیابت پیشگیری می کنند.
مارچوبه همچنین حاوی مواد معدنی است که به طور مستقیم روی سلول های پانکراس که مسئول تنظیم ترشح انسولین هستند تاثیر مثبت می گذارد.
ویتامین K و کلسیم موجود در مارچوبه به کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی کمک می کند، ویتامین K باعث کاهش گرفتگی های دردناک قاعدگی شده و کلسیم نفخ، سردرد و تغییرات ناگهانی خلق و خو را برطرف می کند.
مصرف مارچوبه به تعادل هورمونی نیز کمک کرده و از افسردگی و خستگی جلوگیری می کند.
فولات از مواد حیاتی برای دوران بارداری است که به مقدار زیادی در مارچوبه یافت می شود، این ماده مغذی به رشد جنین و سلامت زنان باردار کمک کرده و خطر بروز نقایص مادرزادی لوله عصبی را کاهش می دهد.
مارچوبه حاوی مقادیری آهن نیز می باشد که برای پیشگیری از بروز کم خونی در زنان باردار مفید بوده و خاصیت دیورتیک آن به دفع آب اضافی بدن و درمان ادما کمک می کند.
مصرف مارچوبه در دوران شیردهی تاثیر مثبت روی کمیت و کیفیت شیر مادر دارد.
ویتامین E موجود در مارچوبه به عنوان ماده حیاتی برای بهبود عملکرد سلول های جنسی در زنان و مردان شناخته شده است زیرا به ضخیم شدن پوشش رحم، آماده سازی آن برای باروری و بهبود کیفیت و سلامت سلول های اسپرم کمک می کند و عامل محرک هورمون های جنسی می باشد.
فولات موجود در مارچوبه نیز با تقویت میل جنسی و ارگاسم به بهبود رابطه جنسی کمک می کند.
مارچوبه علائم سندروم یائسگی را نیز کاهش می دهد.
ویتامین های ضروری B موجود در مارچوبه از سلامت چشم محافظت می کنند. تحقیقات نشان داده این گروه از ویتامین ها از بروز دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن و آب سیاه پیشگیری می کنند.
گلوتاتیون و آمینوهای موجود در مارچوبه نیز خطر ابتلا به آب مروارید و شب کوری را کاهش می دهند.
آرتریت روماتوئید از بیماری های شایع در سنین سالمندی است که با التهاب، درد مفاصل و مشکلات حرکتی همراه است. نیاسین موجود در مارچوبه به کاهش درد و تورم مفاصل ناشی از روماتیسم و آرتریت کمک می کند.
ریشه مارچوبه برای درمان بیماری های مرتبط با ریه مانند سل و برونشیت مفید است.
اضافه کردن مارچوبه به رژیم غذایی خطر بروز بیماری های مغز و اعصاب مانند آلزایمر و زوال عقل را کاهش می دهد زیرا حاوی فولات است که نقش مهمی در تولید سروتونین و بهبود توانایی شناختی و رفتاری افراد دارد.
ویتامین B12 و فولات موجود در مارچوبه همان نوعی است که در مواد غذایی همچون گوشت، لبنیات و ماهی یافت می شود و به تسکین اعصاب و سلامت ذهنی و جسمی بخصوص در سالمندان کمک می کند.
فیتو استروژن های موجود در مارچوبه نیز در درمان نارسایی عصبی که می تواند به آسیب نورون ها منجر شود مفید است.
مارچوبه داروی گیاهی مفید ضد صرع است که از دیرباز در میان قبایل مختلف برای درمان تشنج ناشی از صرع استفاده می شده است.
فیبر و نیاسین موجود در مارچوبه به کاهش کلسترول خون کمک می کند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.
منیزیم موجود در مارچوبه نقش مهمی در تولید و حفظ انرژی در بدن دارد و به حفظ هوشیاری فرد در طولانی مدت کمک می کند.
مصرف مارچوبه متابولیسم بدن را افزایش داده و عملکرد فیزیکی بدن را بهبود می بخشد.
ویتامین K موجود در مارچوبه حدود 69 درصد نیاز روزانه بدن را تامین می کند و به تقویت و سلامت و شکل گیری بهتر استخوان ها کمک کرده و از بروز پوکی استخوان پیشگیری می کند.
محتوای فیبر در مارچوبه به هضم و گوارش کمک کرده و از یبوست پیشگیری می کند.
پروبیوتیک موجود در مارچوبه نیز موجب جذب آسان تر مواد مغذی می شود، خطر بروز آلرژی ها و سرطان های مرتبط با گوارش را کاهش می دهد و به تغذیه باکتری های مفید روده کمک می کند.
مارچوبه برای درمان سوء هاضمه، اسهال و اسهال خونی نیز مفید است.
مارچوبه منبع خوب فولات است که از ابتلا به سرطان پیشگیری می کند و گلوتاتیون موجود در آن برای تجزیه و از بین بردن ترکیبات مضر بدن که عامل بروز سرطان، ایدز و اختلالات قلبی هستند مفید است.
مارچوبه وحشی حاوی ساپونین است که دارای خاصیت ضد توموری می باشد و از بروز انواع سرطان از جمله سرطان سینه، سرطان استخوان و روده پیشگیری می کند.
مارچوبه خاصیت ضد افسردگی دارد که حافظه را افزایش داده و به آرام سازی اعصاب کمک می کند.
مارچوبه خاصیت دیورتیک دارد که حجم ادرار را افزایش داده و به سم زدایی و تخلیه ضایعات بدن از طریق ادرار کمک می کند و برای کسانی که از عفونت دستگاه ادراری رنج می برند مفید است.
آنتی اکسیدان ها، ویتامین C و ویتامین E موجود در مارچوبه از چین و چروک، لک های پوستی و خطوط ناخوشایند پیشگیری می کند و با افزایش تولید کلاژن، الاستیک پوست را افزایش می دهد.
مصرف مارچوبه به دلیل آنتی اکسیدان ها و ویتامین های موجود در آن، سموم و ناخالصی های پوست را برطرف کرده، از انسداد منافذ پوست جلوگیری می کند و با دفع چربی اضافی پوست، مانع بروز جوش و آکنه می شود.
مصرف منظم مارچوبه از پوست در برابر اشعه مضر خورشید محافظت کرده و خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش می دهد.
مصرف مارچوبه از آسیب اکسیداتیو روی فولیکول های مو و سلول های پوست جلوگیری کرده و با بهبود گردش خون در پوست سر، به تغذیه بهتر فولیکول ها و افزایش رشد مو کمک می کند.
مواد مغذی موجود در مارچوبه از جمله آهن، روی، کلسیم، ویتامین E و مس نیز همگی تاثیر قابل توجهی در رشد بهتر موها داشته و از ریزش مو جلوگیری می کنند.
هنگام خرید مارچوبه، آن هایی را که ساقه های قوی تر دارند و سر آن ها محکم تر است انتخاب کنید.
قبل از پختن مارچوبه لازم است آن را خوب بشویید، بخش های نازک نیازی به پوست گرفتن ندارد اما بهتر است پوست ساقه های ضخیم تر جدا شود.
مارچوبه را می توان به روش های مختلف مانند بخارپز کردن، گریل و کباب کردن و سرخ کرده مصرف کرد.
برای پخت مارچوبه می توان آن را به همراه مقداری آب، لیمو و روغن زیتون در تابه پخت یا در فر و مایکروویو کباب کرد.
اگرچه مارچوبه به تنهایی نیز خوشمزه است اما می توانید از ادویه هایی همچون سیر، فلفل، لیمو و نمک به همراه آن استفاده کنید.
در صورت تمایل مارچوبه را به وعده غذای اصلی اضافه کرده یا به عنوان پیش غذا و سالاد میل کنید.
مارچوبه 300 گونه مختلف دارد که مشهورترین انواع آن شامل مارچوبه سبز (آمریکایی و انگلیسی)، مارچوبه بنفش (فرانسوی) و مارچوبه سفید (اسپانیایی و هلندی) می باشد.
مارچوبه سفید با رشد این گیاه در مکان های دور از نور خورشید تولید می شود و رنگ مارچوبه بنفش، در حقیقت به صورت مصنوعی تهیه شده که هنگام پخت، به سبز تغییر می کند.
مواد مغذی موجود در 100 گرم مارچوبه به صورت زیر است:
کالری: 20
پروتئین: 2.2 گرم
کربوهیدرات: 3.9 گرم
فیبر: 2.1 گرم
چربی: 0.1 گرم
منبع: drhealthbenefits - organicfacts